Ομαδικός βιασμός 24χρονης: Ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η Γεωργία – Ποια στοιχεία έδωσε στην ανακρίτρια

Η κατάθεση έγινε παρουσία ψυχολόγου με βάση τις διατάξεις του ΚΠΔ που τροποποιήθηκε το φθινόπωρο.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η 24ΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΚΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η 24ΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΚΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
MotionTeam

Η 24χρονη Γεωργία επιβεβαίωσε στην νέα της κατάθεση ενώπιον της 5ης ανακρίτριας Θεσσαλονίκης και παρουσία ψυχολόγου, όσα έως τώρα έχει καταγγείλει για την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν που διοργανώθηκε σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Γιατί κατέθεσε παρουσία ψυχολόγου

Η κατάθεση έγινε παρουσία ψυχολόγου με βάση τις διατάξεις του ΚΠΔ που τροποποιήθηκε το φθινόπωρο και επέκτεινε αυτή τη δυνατότητα, περαν των ανηλίκων και σε ενήλικα θύματα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Άρθρο 228 – Κώδικας Ποινικής Δικονομίας – Μάρτυρες θύματα εμπορίας ανθρώπων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ: 12/11/2021

Διαδικασία στα μικτά ορκωτά δικαστήρια

Κατά την εξέταση ως μάρτυρα του θύματος των πράξεων που αναφέρονται στα άρθρα 323Α, 336, στην παρ. 4 του άρθρου 337, στα άρθρα 338, 343, 345 και στην παρ. 3 του άρθρου 349 ΠΚ διορίζεται και παρίσταται, ως πραγματογνώμων, ψυχολόγος ή ψυχίατρος, χωρίς να εφαρμόζονται κατά τα λοιπά τα άρθρα 204 έως 208.

Ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος προετοιμάζει τον παθόντα για την εξέταση, συνεργαζόμενος προς τούτο με τους προανακριτικούς υπαλλήλους και με τους δικαστικούς λειτουργούς. Για το σκοπό αυτόν χρησιμοποιεί κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους, αποφαίνεται για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση του παθόντα και διατυπώνει τις διαπιστώσεις του σε γραπτή έκθεση που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δικογραφίας. Κατά την εξέταση παρίσταται ο ψυχίατρος ή ο ψυχολόγος και ο παθών μπορεί να συνοδεύεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό του, εκτός αν ο ανακριτής απαγορεύσει την παρουσία του προσώπου αυτού με αιτιολογημένη απόφαση του για σπουδαίο λόγο, ιδίως σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων ή ανάμειξης του προσώπου αυτού στην ερευνώμενη πράξη. Η παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται αναλόγως.

Η κατάθεση του παθόντα συντάσσεται εγγράφως και καταχωρίζεται και σε ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό μέσο, όταν αυτό είναι δυνατόν. Η ηλεκτρονική προβολή της κατάθεσης του παθόντα αντικαθιστά τη φυσική παρουσία του στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Αν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική προβολή της, η γραπτή κατάθεση του παθόντα αναγιγνώσκεται στο ακροατήριο.

Μετά την εισαγωγή της υπόθεσης που αφορά σε πράξεις της παρ. 1 στο ακροατήριο, ο εισαγγελέας ή οι διάδικοι μπορούν να ζητήσουν από τον πρόεδρο του δικαστηρίου την εξέταση του παθόντα, αν δεν έχει εξεταστεί στην ανάκριση ή πρέπει να εξεταστεί συμπληρωματικά. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, η εξέταση του παθόντα γίνεται με βάση ερωτήσεις που έχουν τεθεί σαφώς, χωρίς την παρουσία των διαδίκων, στον τόπο όπου αυτός βρίσκεται, από ανακριτικό υπάλληλο που τον διορίζει ο δικαστής που διέταξε την εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, στις αξιόποινες πράξεις της παρ. 1 πλην εκείνης του άρθρου 323Α ΠΚ, το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, μπορεί να ζητήσει την εξέταση με φυσική παρουσία του ενήλικου παθόντα, με την τήρηση των διατυπώσεων του άρθρου 330 ΚΠΔ, αν κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ανεύρεση της αλήθειας. Οι παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις αυτές.
Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 68 του ν. 4478/2017 εφαρμόζονται αναλόγως και επί ενήλικων θυμάτων των αναφερομένων στην παρ. 1 πράξεων. Στην περίπτωση αυτή η κοινωνική έρευνα μπορεί να διεξαχθεί και από κοινωνικούς λειτουργούς δήμων ή περιφερειών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η 24ΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΚΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η 24ΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΚΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
MotionTeam

Ομαδικός βιασμός 24χρονης: Kατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα 3 εμπλεκομένων

Στο μεταξύ ύστερα από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος κατασχέθηκαν από τα σπίτια τους στην Αθήνα τα κινητά των τριών φίλων που εμπλέκονται στην υπόθεση της 24χρονης και τα είχαν μαζί τους την Πρωτοχρονιά και τα στέλνουν στην ανακρίτρια στη Θεσσαλονίκη όπως μετέδωσε η ΕΡΤ

Οι δυο δήλωσαν στην Αστυνομία άγνοια για το περιστατικό της καταγγελίας της 24χρονης περί βιασμού, ενώ ο άλλος, ο 27χρονος που είπε ότι η ερωτική πράξη έγινε με τη συναίνεσή της, έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο άνδρας που την κάλεσε στο πάρτι

Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο 27χρονος ο οποίος κάλεσε την 24χρονη στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.

Εν αναμονή των τοξικολογικών αποτελεσμάτων

Στο μεταξύ, εν αναμονή των τοξικολογικών αποτελεσμάτων βρίσκεται η ανακρίτρια για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ δείγμα που έχει ληφθεί από την 24χρονη απεστάλη σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ελβετίας για τυχόν ανίχνευση νέων ναρκωτικών ουσιών που κυκλοφορούν στην αγορά και δεν υπάρχει -μέχρι στιγμής- η δυνατότητα να προσδιοριστούν από τα αντίστοιχα ελληνικά εργαστήρια. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα κι εφόσον ανιχνευθούν ουσίες που οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η καταγγέλλουσα κατέστη αναίσθητη κατά την τέλεση της εις βάρος της πράξης πιθανολογείται ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του κατηγορητηρίου.

Πηγή: dikastiko.gr