Οταν ο Τσάρλι Τσάπλιν συμμετείχε σε διαγωνισμό για σωσίες του «Σαρλό» και ήρθε στην 20η θέση

Αν και κάποιοι ερευνητές έναν αιώνα αργότερα, θεωρούν την ιστορία ως μάλλον έναν αστικό μύθο.
via Associated Press

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο «Σαρλό» πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά το 1914 -σε 40 ταινίες, για την ακρίβεια- και ήδη από το επόμενο έτος, μια λατρεία του Βρετανού ηθοποιού γνωστή ως και «Chaplinitis» σάρωνε τις ΗΠΑ.

Τα περίφημα μουστάκια του Τσάπλιν έγιναν μόδα -όπως και οι μιμητές του Τσάπλιν αλλά και οι διαγωνισμοί για σωσίες του ”Σαρλό”. Μάλιστα ένας τότε ακόμα νεαρός Μπομπ Χόουπ φαίνεται να κέρδισε έναν τέτοιο διαγωνισμό στο Κλίβελαντ. Η μανία για τον Τσάπλιν συνέχισε μέχρι το 1921, τη χρονιά που και πραγματοποίηθηκε ένας ακόμα διαγωνισμός σωσιών του Τσάπλιν, έξω από το Liberty Theatre στο Μπέλινγχαμ της Ουάσιγκτον.

«Charlie Chaplin Look-Alike Contest» του J. W. Sandison, 5 Νοεμβρίου 1921
«Charlie Chaplin Look-Alike Contest» του J. W. Sandison, 5 Νοεμβρίου 1921
“Charlie Chaplin Look-Alike Contest” by J. W. Sandison

Σύμφωνα με ένα -μάλλον- αστικό μύθο κατά πολλούς ερευνητές, κάπου μεταξύ 1915 και 1921, ο Τσάπλιν αποφάσισε να συμμετάσχει ο ίδιος σε έναν διαγωνισμό σωσιών του δίχως πάντως με ιδιαίτερη επιτυχία!

Ένα σύντομο άρθρο με τίτλο «Πώς απέτυχε ο Τσάρλι Τσάπλιν», δημοσιεύτηκε στην “The Straits Times of Singapore” τον Αύγουστο του 1920, και ανέφερε τα εξής:

”Ο Λόρδος Ντέσμπορο, που προήδρευε σε ένα δείπνο της αγγλοσαξονικής λέσχης αφηγήθηκε μια ιστορία που θα τη θυμόνται για πάντα. Προέρχεται από τη δεσποινίς Μαίρη Πίκφορντ που την είπε στη Λαίδη Ντέσμπορο: «Ο Τσάρλι Τσάπλιν παρευρισκόταν μια μέρα σε μια έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το κύριο αξιοθέατο ήταν ένας διαγωνισμός για το ποιος θα μπορούσε να μιμηθεί καλύτερα τις κινήσεις του Τσάρλι Τσάπλιν. Ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει και έτσι συμμετείχε στην παράσταση, χωρίς όμως το περίφημο μουστάκι και τις μπότες του. Τελικά απέτυχε παταγωδώς και ήρθε στην εικοστή θέση”.

Μια παραλλαγή της ίδιας ιστορίας δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα της Νέας Ζηλανδίας, την Poverty Bay Herald, ξανά το 1920. Όπως και μια άλλη παρόμοια ιστορία στην αυστραλιανή εφημερίδα, Albany Advertiser, τον Μάρτιο του 1921.

″Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια διαγωνισμός μίμησης του Τσάρλι Τσάπλιν. Συμμετείχαν περίπου 40 διαγωνιζόμενοι και ο Τσάρλι Τσάπλιν, ως αστείο, συμμετείχε ο ίδιος στον διαγωνισμό με ψευδώνυμο. Υποδύθηκε τον γνωστό κινηματογραφικό του εαυτό. Ωστόσο δεν κέρδισε. Κατέλαβε την 27η θέση”.

Τελικά ο Τσάπλιν πήρε την 20η θέση ή την 27η θέση; Αν συμμετείχε καν βεβαίως στον διαγωνισμό. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι το έκανε. Όμως, έναν αιώνα αργότερα, πολλοί θεωρούν την ιστορία ως έναν αστικό μύθο. Όταν ένας ερευνητής ζήτησε από τoν Σύνδεσμο Τσάπλιν να αξιολογήσει την εγκυρότητα του περιστατικού, είπε το εξής: «Αυτό το ανέκδοτο που είπε ο Λόρδος Ντέσμπορο, όποιος κι αν ήταν, διαδόθηκε αρκετά ευρέως στον βρετανικό Τύπο εκείνη την εποχή. Δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για έναν τέτοιο διαγωνισμό σε κανένα άλλο άλμπουμ με αποκόμματα τύπου που έχω δει, οπότε μπορώ μόνο να υποθέσω ότι αυτός είναι η πηγή αυτής της φήμης, αυτού του αστικού μύθου. Ωστόσο, δεν αποκλείω να είναι όντως αλήθεια».