Πάνω από 14.000 Σουδανοί έχουν εισέλθει στην Αίγυπτο από την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν

Από τις 14 Απριλίου όταν και ξεκίνησαν οι φονικές μάχες στο Σουδάν.
Σουδανοί και άνθρωποι από άλλες εθνικότητες, που απομακρύνθηκαν από την τελευταία κρίση στο Χαρτούμ, φτάνουν με λεωφορείο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο, μέσω των νότιων συνόρων των Αρτζίν, Αιγύπτου-Σουδάν, Αίγυπτος, 27 Απριλίου 2023.
Σουδανοί και άνθρωποι από άλλες εθνικότητες, που απομακρύνθηκαν από την τελευταία κρίση στο Χαρτούμ, φτάνουν με λεωφορείο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο, μέσω των νότιων συνόρων των Αρτζίν, Αιγύπτου-Σουδάν, Αίγυπτος, 27 Απριλίου 2023.
AMR ABDALLAH DALSH via Reuters

Περισσότεροι από 14.000 Σουδανοί και 2.000 υπήκοοι από άλλες χώρες έχουν περάσει τα σύνορα, και εισήλθαν στην Αίγυπτο, μετά την έναρξη των φονικών μαχών μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών στο Σουδάν στις 15 Απριλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι φονικές μάχες, που φέρνουν αντιμέτωπους παραστρατιωτικούς με τις ένοπλες δυνάμεις, εισήλθαν σήμερα στην 13η ημέρα τους στο Σουδάν, καθώς χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην περιφέρεια του Νταρφούρ όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, έχουν τραυματίσει χιλιάδες, κατέστρεψαν νοσοκομεία και άλλες υποδομές και έκαναν από δύσκολη έως αδύνατη τη διανομή τροφίμων στο κράτος των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειαζόταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Για να γλυτώσουν από τις συγκρούσεις, πολλοί κάτοικοι, ιδιαίτερα της πρωτεύουσας Χαρτούμ, κινούνται μαζικά προς το βόρειο τμήμα της χώρας προσπαθώντας να φτάσουν στην Αίγυπτο, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.200 χλμ. με το Σουδάν.

AMR ABDALLAH DALSH via Reuters

Σουδάν: Πάνω από 3.500 άνθρωποι διέφυγαν στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Πάνω από 3.500 άνθρωποι από περισσότερες από 35 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλοί Τούρκοι, διέφυγαν στην Αιθιοπία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Σουδάν από τις 21 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των αφιχθέντων από το Σουδάν, ο ΔΟΜ σημείωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην μεθοριακή περιοχή της Μετέμα, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Αιθιοπία, στην περιφέρεια Αμχάρα, όπου βρίσκεται αρτηρία που συνδέει τη χώρα με την σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Πάνω από το 40% των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στην Αιθιοπία είναι Τούρκοι και το 14% είναι Αιθίοπες, διευκρίνισε στο AFP ο Έρικ Μαζάνγκο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του διεθνούς αυτού οργανισμού στην Αιθιοπία, σε μήνυμά του που ελήφθη σήμερα.

″Οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά τις πέντε τελευταίες μέρες, περνώντας από τις 200 καταγεγραμμένες μεταξύ της 21ης και της 22ας Απριλίου στις 350 στις 23, σε πάνω από 1.500 στις 24 και σε 1.300 στις 25″ του μήνα, πρόσθεσε.

″Ο ΔΟΜ Αιθιοπίας έχει δεχθεί αιτήματα από πρεσβείες για να βοηθήσει στην υποδοχή και τη μεταφορά περίπου 700 πολιτών τρίτων χωρών που έρχονται στην Αιθιοπία διασχίζοντας τα σύνορα με το Σουδάν”, συνέχισε.

Ο ΔΟΜ άρχισε εξάλλου να παρέχει τη βοήθειά του, ιδιαίτερα για την μεταφορά των αφιχθέντων από την Μετέμα προς την Γκόνταρ, την κύρια πόλη της Αμχάρα, και την Αντίς Αμπέμπα, όπως και για την διαμονή τους σε κάποια από τα διαμετακομιστικά κέντρα του.

Υπάρχουν βασικές ανάγκες για νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως και για τροφή, στέγη στις ζώνες αναμονής, ιατρική περίθαλψη και μέσα μεταφοράς, κατέληξε ο Μαζάνγκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή