Παραδοσιακός χυλός από καλαμποκάλευρο: Το θρεπτικό φαγητό της Κατοχής που αξίζει να δοκιμάσουμε

Παρασκευάζεται πολύ γρήγορα, η συνταγή είναι πανεύκολη με ελάχιστα υλικά. Ας επιλέξουμε τη γλυκιά ή την αλμυρή εκδοχή.
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Χυλός, παραδοσιακό φαγητό της ελληνικής οικογένειας από τα αρχαία χρόνια.

Για τους νεότερους Έλληνες είναι ένα από τα φαγητά της πείνας, της ανέχειας, της φτώχειας, της κατοχής, που έθρεψε τον πληθυσμό σε πόλεις και χωριά.

Στα χρόνια της κατοχής οι μανάδες έφτιαχναν χυλό, πασπαλισμένο με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη, για να ξεγελάσουν την πείνα και την λαχτάρα των παιδιών τους για γλυκό!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Αυτό το φαγητό απαντάται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με διάφορα ονόματα, είτε ως χυλός με καλαμποκάλευρο, είτε ως πολέντα, μπομπότα, κατσαμάκι, χαβίτσι, κουρκούτι κ.α.

Στην περιοχή της Μεσσηνίας, από όπου κατάγομαι, είναι αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο ακόμη και στις μέρες μας. Η ονομασία του πιάτου είναι «χυλός» και συνήθως σερβίρεται πασπαλισμένος με χοντρή ζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που η κύρια ασχολία ήταν η κτηνοτροφία, ο χυλός συνήθως συνοδευόταν με τρίμμα φέτας και λιωμένο βούτυρο ως την πιο συνηθισμένη αλμυρή εκδοχή του.

Παρασκευάζεται πολύ γρήγορα, η συνταγή είναι πανεύκολη με ελάχιστα υλικά. Ακολουθήστε τις συμβουλές μου και θα φτιάξετε χυλό αφράτο, με βελούδινη υφή και αν εφαρμόσετε το κολπάκι με το λάδι, ο χυλός δεν θα σας κολλήσει ποτέ στον πάτο της κατσαρόλας κατά την παρασκευή του.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Ο χυλός από καλαμποκάλευρο είναι πολύ δυναμωτικός, τυλώνει (χορταίνει) όπως έλεγαν οι παλιοί. Στις αγροτικές περιοχές τα παλιά τα χρόνια, όπου οι δουλειές ήταν χειρονακτικές και βαριές, το πρωί, πριν φύγουν για το χωράφι, έτρωγαν χυλό για να ζεσταθούν και να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια.

Το καλαμποκάλευρο είναι υγιεινή τροφή, εξαιρετική επιλογή για πρόσληψη υδατανθράκων και ινών. Στις μέρες μας, ο χυλός από καλαμποκάλευρο είναι δημοφιλές πιάτο στους αθλητές για ισορροπημένη διατροφή.

Σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές και πλέον έχει τη θέση του ακόμη και σε μενού gourmet εστιατορίων.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά για 2 μερίδες

600 γρ. νερό

65 γρ. καλαμποκάλευρο χοντρό ή ψιλό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Περιστρέφουμε το σκεύος ώστε να γίνει επάλειψη όλης τη εσωτερικής του επιφάνειας με το ελαιόλαδο (κολπάκι για να μην κολλήσει το καλαμποκάλευρο στον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας καθώς θα βράζει).

Τοποθετούμε το σκεύος στην εστία και μετά από μερικά δευτερόλεπτα, εφόσον το σκεύος έχει πάρει θερμοκρασία, προσθέτουμε το νερό, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι.

Βράζουμε σε δυνατή εστία μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα. Ανακατεύουμε που και που με κουτάλα που εφάπτεται στο πάτο της κατσαρόλας.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την εστία σε μεσαία ένταση, ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι το μείγμα να πήξει καλά.

Στο βίντεο στο τέλος του κειμένου θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία αναλυτικά και θα δείτε ακριβώς πως είναι η σύσταση του χυλού σε όλα τα στάδια.

Σερβίρουμε τον καυτό χυλό σε ρηχά πιάτα. Αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό ώστε να κάνει κρούστα στην επιφάνειά του.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή πετιμέζι ή μέλι, αν θέλουμε να είναι γλυκός, ενώ για την αλμυρή εκδοχή του τρίμμα φέτας. Πάει τέλεια και με γλυκά του κουταλιού.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Η δική μου αγαπημένη επιλογή είναι με γλυκό βύσσινο και μπόλικο σιρόπι!

Ο χυλός τρώγεται ζεστός ζεστός αλλά όχι καυτός και όπως λέει και μια σοφή παροιμία: “Όποιος καεί με τον χυλό, φυσά και το γιαούρτι”

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr