Παρέμβαση ΥΠΕΞ: Προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό

Αναβάθμιση της ελληνικής αντίδρασης καθώς η Αθήνα κάνει λόγο για ενδεχόμενη απόπειρα της Άγκυρας να δημιουργήσει "συνοριακό ζήτημα".
Τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης "Παρμενίων 2021" στον Έβρο, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης "Παρμενίων 2021" στον Έβρο, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Eurokinissi

Διπλό μήνυμα εκπέμπει μέσω του υπουργείου Εξωτερικών η κυβέρνηση, καθώς μέσα από μία λακωνική - αλλά πολύ προσεκτικά διατυπωμένη - ανακοίνωση απευθύνεται σε διεθνείς συνομιλητές, καθώς και στις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών μετά το συμβάν στον Έβρο, όπου 38 πρόσφυγες από την Συρία βρέθηκαν αρχικά σε νησίδα στον ποταμό, εντός τουρκικού εδάφους όπως τόνισε η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν στην συνέχεια εντός της ελληνικής Επικράτειας, με την Αθήνα να κάνει λόγο ευθέως για καθοδήγηση και εργαλειοποίηση από μέρους της Τουρκίας, όπως προέκυψε και από δηλώσεις των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Νέο στοιχείο που προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί η επίσημη καταγραφή της ελληνικής υποψίας, ότι η κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών με άξονα το μεταναστευτικό στον Έβρο υποκρύπτει απόπειρα / σχέδιο με στόχο την δημιουργία (εφεύρεση επί της ουσίας) ”συνοριακού ζητήματος”.

Ταυτόχρονα, όμως, η ανακοίνωση απευθύνεται και στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, καθώς στη δεύτερη παράγραφο καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν ”σύνεση και υπευθυνότητα” προ της νέας τουρκικής απόπειρας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Υπογραμμίζεται μάλιστα η ανάγκη να μην μετατραπεί το ζήτημα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών:

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης.»

Προηγήθηκε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, με αφορμή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook.