Πάρος: Νέα τραγωδία με πολλούς νεκρούς μετανάστες σε ναυάγιο ιστιοφόρου

Ανάμεσά τους κι ένα βρέφος.
via Associated Press

Ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πάρου, όπου τουλάχιστον 16 μετανάστες βρήκαν φρικτό θάνατο όταν ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Τη ζωή τους έχασαν 12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος

Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο - 61 άνδρες και 2 γυναίκες - που μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο.

Το ιστιοφόρο, κατά τις πρώτες πληροφορίες, είχε αναχωρήσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ιταλία.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού , πλωτά και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, αεροσκάφος c-130 και παραπλέοντα πλοία. Στο σημείο επίσης έχει μεταβεί ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

Οι διασωθέντες φιλοξενούνται προσωρινά σε δομή φιλοξενίας της Πάρου με μέριμνα του οικείου δήμου. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στην διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.

Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Πλακιωτάκης: Η Ελλάδα σώζει ζωές που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο

Με αφορμή το νέο περιστατικό με νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε λόγο για «αδίστακτους δολοφόνους» που δρουν στην Τουρκία, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της γείτονας χώρας στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας. Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι. Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή