22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
24/11/2020 15:10 EET | Updated 24/11/2020 15:12 EET

PDMonitor: Φορετό σύστημα για ασθενείς με Πάρκινσον με ελληνική «υπογραφή»

Ο γιατρός παραμένει ενημερωμένος για την κατάσταση του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να συζητά μαζί του βάσει πραγματικών δεδομένων.

PDNeurotechnology
.

Ελληνική «υπογραφή» φέρει το PDMonitor της PDNeurotechnology- ένα πρωτοποριακό (wearable) μη επεμβατικό σύστημα συνεχούς παρακολούθησης ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, το οποίο επιτρέπει στον γιατρό να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς, δίνοντας παράλληλα στον ασθενή τη δυνατότητα να συζητά μαζί του με βάση πραγματικά δεδομένα.

Η συσκευή παρουσιάστηκε από την PD Neurotechnology σε online event για δημοσιογράφους την Παρασκευή: Πρόκειται για μια εταιρεία ιατροτεχνολογικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, η οποία ιδρύθηκε το 2015 στο Λονδίνο από ομάδα ειδικών στα συστήματα παρακολούθησης ασθενών με κινητικές διαταραχές. Τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, Παραγωγής, Υποστήριξης, Κλινικών Δοκιμών, Αποθήκευσης και Διανομής βρίσκονται στα Ιωάννινα, ενώ τα τμήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ βρίσκονται στην Αθήνα.

Τι είναι το PDMonitor

 

 

Πρόκειται για μια ιατρική συσκευή πιστοποιημένη με CE markClass IIa, αποτέλεσμα 10ετούς έρευνας και ανάπτυξης, η οποία χρησιμοποιεί φορετούς (wearable) αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, σε κάθε στάδιο. Η ανάλυση των συμπτωμάτων συμπληρώνεται με επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το τρόπο ζωής του ασθενή καθώς και την τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής.  Μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και ενός διαδικτυακού εργαλείου για ιατρούς (Physician Tool), διασφαλίζεται η επικοινωνία μεταξύ ασθενή, ιατρού και φροντιστή και διευκολύνεται η λήψη κλινικών αποφάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

 

PDNeurotechnology
.

 

Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, με το PDMonitor «γίνονται πράξη βασικές αρχές του mHealth (mobile Health), όπως είναι η διασυνδεσιμότητα, η διάχυση της πληροφορίας, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα κλινικά πρωτόκολλα, η ιατρική βασισμένη σε κλινικά αποτελέσματα, η αξιοποίηση της γνώσης για τη λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή του ασθενή στη θεραπεία του. Με επίκεντρο τον ίδιο, διεπιστημονική ομάδα μπορεί να συμμετέχει στη θεραπεία, αποτελούμενη από το θεράποντα ιατρό, φροντιστή, ειδικό νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, διαιτολόγο, εργοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό, με στόχο την έγκαιρη, προληπτική, εξατομικευμένη και συμμετοχική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, από όλο το οικοσύστημα γύρω σπό τον ασθενή».

Οφέλη για τον ασθενή και τον γιατρό 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η 2η πιο συνήθης νευροεκφυλιστική ασθένεια και συνοδεύεται από σημαντικά κινητικά συμπτώματα και σταδιακή αναπηρία. Δεν υπάρχει θεραπεία που να σταματά τη νόσο του Πάρκινσον, συνεπώς η κλινική αντιμετώπισή της έχει στόχο να διαχειριστεί τα συμπτώματα της νόσου και τις παρενέργειες της αγωγής, διατηρώντας μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής.  

 

PDNeurotechnology
.

 

Μέσω του PDMonitor, ο ασθενής μπορεί να συζητά με τον γιατρό βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι υποθέσεων για τα κινητικά και τα μη κινητικά του συμπτώματα και τις διακυμάνσεις τους. Ο ασθενής με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στη διαχείριση της νόσου και διευκολύνει τη συνεχή παρακολούθησή του από τον ιατρό. Όσον αφορά στον γιατρό, μέσω του PDMonitor μπορεί να παραμένει πάντα ενημερωμένος για την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς και του δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζει με ακρίβεια το θεραπευτικό σχήμα του ασθενή. Τυχόν αλλαγές γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διαρκή σταδιοποίηση της νόσου από τον ιατρό, χωρίς να χάνεται πολύτιμος, ποιοτικός χρόνος για τον ασθενή. Τέλος, μπορεί να προγραμματίζει τις επισκέψεις του ασθενούς όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι με βάση μία παγιοποιημένη ρουτίνα.

 

Ο καθηγητής Δημήτρης Φωτιάδης, Τεχνικός Διευθυντής τηςPDNeurotechnology, έκανε λόγο για μια «πραγματικά καινοτόμο τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ιωάννινα και μπορεί να δώσει λύσεις σε ασθενείς με Πάρκινσον, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο». Από πλευράς του, ο καθ. Σπύρος Κονιτσιώτης, Ιατρικός Διευθυντής της εταιρείας, υπογράμμισε πως, μέσω του PDMonitor, «Έλληνες μηχανικοί και Έλληνες ιατροί συμβάλουν σε μία νέα τεχνολογία...την οποία μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες σε χώρες του εξωτερικού περιγράφουν ως την πιο σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον μετά τη Levodopa» κύρια δραστική ουσία στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, που πρωτοχρησιμοπιήθηκε από τον Έλληνα Γ. Κοτζιά, στην Νέα Υόρκη, το 1967).

 

PDNeurotechnology
.

 

Όσον αφορά στην επιχειρηματική διάσταση του εγχειρήματος, ο κ. Νίκος Μόσχος, Επιχειρησιακός Διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε πως η PDNeurotechnology «αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα καινοτόμου, εξωστρεφούς επιχειρηματότητας για την Ελλάδα, και μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα παγκοσμίως, όπως είναι αυτός της ιατρικής τεχνολογίας και της Τεχνητής νοημοσύνης».

Σχετικά με τη διάθεση του PDMonitor, ο κ. Μόσχος σημείωσε κατά την παρουσίαση πως έχει ευρωπαϊκή πιστοποίηση και ως εκ τούτου διατίθεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η διανομή γίνεται από την ίδια την εταιρεία, η οποία έχει λάβει σχετική έγκριση από τον ΕΟΦ. Όσον αφορά στο πώς μπορεί να αποκτήσει το σύστημα ένας ασθενής, αυτό γίνεται μέσω του γιατρού του (μιλώντας στον γιατρό του ή καλώντας την εταιρεία για ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση του γιατρού).

Σχετικά με τα μοντέλα χρήσης της, όπως είπε ο κ. Μόσχος, υπάρχει δυνατότητα αγοράς της συσκευής για απεριόριστες χρήσης, ενώ υφίσταται και το μοντέλο της μηνιαίας συνδρομής/ χρησιδανεισμού. Όπως σημείωσε, ήδη χρησιμοποιείται από ασθενείς στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία έχει δίκτυο 15 πιστοποιημένων γιατρών.