Πέντε φαγητά επικίνδυνα για αλλεργικό σοκ και άλλα να φέρουμε ως καλεσμένοι σε γιορτινό τραπέζι

Από αλλεργίες μέχρι δηλητηρίαση, αυτά τα πιάτα αν δεν προσέξουμε απειλούν να φέρουν την καταστροφή.
Westend61 via Getty Images

Eάν και φέτος τα Χριστούγεννα έχουμε την τύχη να είμαστε καλεσμένοι σε ένα φιλόξενο γιορτινό τραπέζι, είναι πραγματικά πολύ ευγενικό εκ μέρους μας να βάλουμε και εμείς ένα χεράκι, πηγαίνοντας στους φίλους ή την οικογένεια τη σπεσιαλιτέ μας. Όμως δεν είναι κρίμα αυτή η τόσο ευγενική μας πρόθεση να προκαλέσει σε κάποιον από τους καλεσμένους δηλητηρίαση ή αλλεργικό σοκ;

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι κάποιος να αρρωστήσει από το φαγητό που ετοιμάσαμε. Και για κακή μας τύχη κυκλοφορύν διάφοροι τύποι τροφιμογενών ασθενειών, με κυριότερους τον νοροϊό, τη σαλμονέλα, το clostridium perfringens και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκοο, εξηγεί ο Ρέι Κάμπελ, διευθυντής υγείας και ασφάλειας στην Tulane Dining Services.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει εφόσον υπάρχουν παθογόνα στα τρόφιμα που κατανάλωσε. Ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παιδιών κάτω των πέντε ετών, των εγκύων και των ανοσοκατεσταλμένων. Αυτοί είναι πιθανό να νοσήσουν σε βαθμό που να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Επομένως προτού ετοιμάσουμε μια συνταγή θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν το ενδεχόμενο αλλεργιών και να ρωτήσουμε τον οικοδεσπότη αν υπάρχουν «απαγορευμένα» τρόφιμα. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ, το οποίο είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Και πέρα από τις αλλεργίες θα πρέπει να αναρωτηθούμε και κατά πόσο το πιάτο μας μπορεί να διατηρηθεί σωστά σε ασφαλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η «επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας» σύμφωνα με τους ειδικούς αφορά τις θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Kελσίου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να κρατάμε τα τρόφιμα μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Τρόφιμα που διατηρούνται στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας για περισσότερες από δύο ώρες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Συνεπώς, ακόμα κι αν ακούγεται προφανές, όλοι οι ειδικοί τροφίμων επισημαίνουν ότι τα κρύα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται κρύα και τα ζεστά πιάτα πρέπει να διατηρούνται ζεστά.

Όταν πρόκειται για την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, έχει σημασία να λάβουμε υπόψη τόσο τον χρόνο που αφιερώνουμε στην παρασκευή του φαγητού, όσο και τον χρόνο που θα μας πάρει η διαδρομή μέχρι το σπίτι στο οποίο μας έχουν καλέσει.

Όταν χρειάζεται να διανύσουμε μεγάλη απόσταση με το φαγητό στο αυτοκίνητο, μας συμφέρει να το τοποθετήσουμε σε μια ισοθερμική σακούλα, μαζί με μια παγοθήκη. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ορισμένα φαγητά δεν είναι κατάλληλα για μεταφορά από σπίτι σε σπίτι.

Φαγητά επικίνδυνα για να τα πάρουμε μαζί μας σε ένα τραπέζι

Οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο

Όταν οι πατάτες που έχουμε τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο κρυώσουν, αυτό αμέσως δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη του βακτηρίου clostridium botulinum, που προκαλεί αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο.

Έτσι, ενώ ναι μεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο για να ψήσουμε τις πατάτες μας, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο προτού οι πατάτες μας αγγίξουν τα όρια της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας.

Σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα

Αλλά όχι λόγω της μαγιονέζας. Η πατατοσαλάτα, η αυγοσαλάτα και η μακαρονοσαλάτα θεωρούνται συνήθως σοβαρός κίνδυνος, αφού συνδέονται με διάφορα περιστατικά δηλητηρίασης. Κι αν νομίζουμε ότι η μαγιονέζα είναι το πρόβλημα, θα εκπλαγούμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αρρωσταίνουμε εξαιτίας μιας σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα, ο ένοχος είναι στην πραγματικότητα η πρωτεΐνη ή ο μαγειρεμένος υδατάνθρακας, δηλαδή οι πατάτες, τα μακαρόνια ή τα αυγά. Αν μας αρέσει και φτιάχνουμε αυτούς τους τύπους σαλατών, θα πρέπει να διατηρούμε το μπολ κρύο, ακριβώς στη θερμοκρασία που επικρατεί και στο ψυγείο. Μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού βακτηρίων.

Τα ωμά θαλασσινά και οστρακοειδή

Αν φτιάχνουμε σούσι με ωμό ψάρι ή διάφορα μαλάκια και οστρακοειδή, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε έναν τρόπο να τα κρατήσουμε κρύο. Τα ωμά οστρακοειδή, τα ψάρια και τα στρείδια υπάγονται και αυτά στα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται παγωμένα. Τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού τυχόν βακτηρίων.

Οι πράσινες φυλλώδεις σαλάτες

Ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζουμε και ψιλοκόβουμε τα υλικά για τη σαλάτα μας είναι το κλειδί για την αποφυγή τυχόν μόλυνσης. Τα ξύλα κοπής και τα σκεύη μας θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών.

Ακόμη, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μα ποτέ το ίδιο ξύλο κοπής για να προετοιμάσουμε το κρέας μας και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε χωρίς να το πλύνουμε, για να κόψουμε συστατικά με τα οποία θα φτιάξουμε τη σαλάτα μας.

Πιάτα και σαλάτες πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς

Εάν σε ένα πιάτο χρειάζεται να προσθέσουμε πασπαλισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια, καλύτερα να τα πάρουμε μαζί μας σε ένα ξεχωριστό δοχείο.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιο άτομο να έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Γιατί να του στερήσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ μας;

(Με πληροφορίες από yahoo).