Πέντε καινούργια και πολύ σημαντικά πράγματα που μάθαμε για την Covid - 19 τελευταία

Ποιος πραγματικά πρέπει να λάβει ενισχυτική δόση; Πόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο της νοσηλείας με την μετάλλαξη Δέλτα; Τα τελευταία νέα.
.
Imgorthand via Getty Images
.

΄Ο,τι γνωρίζουμε για τον κορονοϊό μοιάζει να αλλάζει κάθε λεπτό.

Είναι κατανοητό, δεδομένης της μεγάλης κλίμακας της πανδημίας. Περισσότερα από 233 εκατομμύρια κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Και ακόμη και τώρα - καθώς πλησιάζουμε σε δύο ολόκληρα χρόνια ζωής με την πανδημία - ο ιός και οι τρόποι αντιμετώπισής του εξακολουθούν να είναι σχετικά νέοι στον ιατρικό κόσμο, έτσι οι ερευνητές μαθαίνουν.

Ο όγκος των πληροφοριών εκεί έξω για τον κορονοϊό είναι ιλιγγιώδης. Είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τι είναι γνωστό, τι είναι μύθος και ποια καθοδήγηση πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η HuffPost σταχυολόγησε πέντε από τα πιο σημαντικά νέα πράγματα που μάθαμε για τον COVID-19 τον Σεπτέμβριο.

1. Τελικά μάθαμε ποιοι είναι επιλέξιμοι για την «αναμνηστική» δόση

Μετά από αρκετά δημόσιες τοποθετήσεις μπρος -πίσω, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσαν και οι δύο τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές ως προς την αναμνηστική δόση τον Σεπτέμβριο. Μείωσαν το ποσοστό των όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Αύγουστο, όταν πρότεινε ότι όλοι οι Αμερικανοί θα ήταν επιλέξιμοι για ενισχυτές από το φθινόπωρο.

Αντ ’αυτού, ακολουθεί μια σειρά των επιλέξιμων για μια τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer αυτή τη στιγμή. (Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη σταθμίσει μια τρίτη δόση Moderna ή μια δεύτερη δόση Johnson & Johnson):

  • Εάν είμαστε 65 ετών ή άνω ή ζούμε σε περιβάλλον μακροχρόνιας περίθαλψης και έχομε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer, θα πρέπει να λάβουμε ένα ενισχυτικό Pfizer.
  • Εάν είμαστε 50-64 ετών με υποκείμενη ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να λάβουμε ένα ενισχυτικό Pfizer.
  • Εάν είμαστε 18-49 ετών με υποκείμενη κατάσταση, μπορεί να λάβουμε ένα ενισχυτικό Pfizer.
  • Και εάν είμαστε 18-64 ετών κι εργαζόμαστε κάπου που μας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και μετάδοσης, μπορεί να λάβουμε ένα ενισχυτικό Pfizer.

(Σ.Σ. Στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου για ανοσοκατασταλμένους και από τις 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας).

Παρά τη σύγχυση που προέκυψε πριν από την ανακοίνωση, φαίνεται ότι υπήρξε ζήτηση για «αναμνηστική» δόση. Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την κυκλοφορία των νέων κατευθυντήριων γραμμών, χορηγήθηκαν περίπου 400.000 «αναμνηστικές» δόσεις, ανέφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν - και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προγραμματίσει την τρίτη τους δόση.

2. Το εμβόλιο Pfizer θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε μικρότερα παιδιά σύντομα

Σε μια άλλη μεγάλη είδηση για το εμβόλιο, η Pfizer δημοσίευσε στοιχεία τον Σεπτέμβριο που υποδηλώνουν ότι δύο «χαμηλές» δόσεις του εμβολίου της είναι ασφαλείς και εξαιρετικά αποτελεσματικές σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η Pfizer από τότε έχει υποβάλει τα δεδομένα της στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και αναμένεται να ζητήσει επίσημα εξουσιοδότηση μέσα σε λίγες εβδομάδες - αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα πάρει ο οργανισμός για να αναθεωρήσει τα δεδομένα.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι τα μικρότερα παιδιά θα αρχίσουν να εμβολιάζονται πριν από τo Χαλουΐν (31 Οκτωβρίου).

3. Τα εμβόλια έχουν πιο πολύ μη αναμενόμενα πλεονεκτήματα για την υγεία

Το κύριο όφελος για την υγεία των εμβολίων είναι ότι είναι πολύ καλά στο να εμποδίζουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν πραγματικά ή να πεθάνουν από τον ιό.

Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ένα επιπλέον πλεονέκτημα υγείας: Τα άτομα που εμβολιάζονται μπορεί να βιώσουν βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Μετά από μόνο μια δόση, οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης και ακόμη και άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμα, αλλά (όσοι) είχαν σκοπό να εμβολιαστούν, είδαν μια καλυτέρευση στην ψυχική τους ευημερία εν συνόλω.

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί και το ευρύ κοινό έχουν πραγματικά καταλάβει καλύτερα ότι η ψυχική υγεία είναι τόσο σημαντική για τη συνολική ευημερία όσο η σωματική υγεία και η πανδημία σίγουρα έχει θέσει τους ανθρώπους σε βαθύ άγχος. Επομένως, το όφελος από τον εμβολιασμό για την ψυχική υγεία είναι ένα επιπλέον μπόνους που οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε.

4. Το να εμβολιαστεί κάποιος που έχει ήδη νοσήσει από κορονοϊό προσδίδει ένα πολύ καλό επίπεδο ανοσίας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο εξέτασε ένα περιστατικό όπου η μετάλλαξη Δέλτα διείσδυσε σε μια φυλακή του Τέξας, μολύνοντας τα τρία τέταρτα των φυλακισμένων εκεί - οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με εμβόλιο Pfizer. Αλλά ενώ η μελέτη κατέδειξε σαφώς ότι μπορεί να συμβούν «πρωτοποριακά» περιστατικά, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου όπου οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους μαζί, προσέφερε επίσης κάποια θετικά νέα.

Μόνο ένα άτομο που εμβολιάστηκε νόσησε με COVID-19 και νοσηλεύτηκε, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό σοβαρές ασθένειες.

Και το χαμηλότερο ποσοστό σοβαρών ασθενειών εντοπίστηκε μεταξύ εκείνων που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και που είχαν επίσης προηγουμένως μολυνθεί από τον COVID-19. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ομάδες όπως τα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν εδώ και καιρό στους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ακόμη και αν είχαν ήδη νοσήσει από Covid-19.

5. Τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν

Από τότε που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε η κυρίαρχη, οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα το πόσο καλά τα τρέχοντα εμβόλια αντέχουν σε «πρωτοποριακές» λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες. Αλλά τα νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες από την Covid - 19 συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα του ιού.

Η έρευνα που αντλήθηκε από τα πραγματικά δεδομένα για λοιμώξεις και αποτελέσματα μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι έχουν πάνω από 10 φορές κίνδυνο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και πάνω από 10 φορές κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. (Αυτός) είναι απλώς ένας άλλος λόγος για τους ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις και που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη για να κάνουν το εμβόλιο.