Δέκα πιθανά σημεία συνάντησης Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν

Δέκα πιθανά σημεία συνάντησης Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν
KCNA KCNA / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι εξετάζονται πέντε τοποθεσίες για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία περί του ποια θα μπορούσαν να είναι, και οι εικασίες οργιάζουν.

-Πανμουντζόμ: Στο χωριό στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες πρόκειται να λάβει χώρα συνδιάσκεψη μεταξύ του Κιμ και του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε-ιν την επόμενη εβδομάδα. Είναι «εύκολο» και για τις δύο πλευρές και υψηλής ασφαλείας, αλλά διπλωματικές πηγές το έχουν υποβαθμίσει ως επιλογή, υποδεικνύοντας περιστατικό του 1976, όταν Βορειοκορεάτες στρατιώτες σκότωσαν δύο Αμερικανούς στην περιοχή- ενώ παράλληλα θεωρείται και σύμβολο όσων χωρίζουν τις δύο χώρες.

-Πιονγκγιάνγκ: Η εικόνα ενός Αμερικανού προέδρου στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ και στην Πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ θα ήταν εντυπωσιακή, και θα άρεσε και στους δύο ηγέτες από άποψης συμβολισμού- επιβλητικότητας. Ωστόσο, θα έδινε στους Βορειοκορεάτες τον έλεγχο της διαδικασίας, και θα ήταν ανταμοιβή προς τη Βόρεια Κορέα πριν συμφωνηθεί οτιδήποτε.

-Σεούλ: Ένα μέλος της οικογένειας των Κιμ έχει ήδη φέτος στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, ως απεσταλμένη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Μια επίσκεψη του Κιμ στη Σεούλ θα είχε τεράστια αξία ως προς τον συμβολισμό της, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Νότιας Κορέας. Επίσης, θα επισκίαζε τον Τραμπ και τις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα ήθελε να αποφύγει ο Λευκός Οίκος.

-Πεκίνο: Και οι δύο ηγέτες έχουν επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο μια συνάντηση εκεί θα ήταν περίπλοκη υπόθεση, καθώς η Κίνα συμμετείχε στον Πόλεμο της Κορέας. Επίσης, η Κίνα είναι ο κύριος διπλωματικός σύμμαχος/ προστάτης της Βόρειας Κορέας, και μια συνάντηση στο Πεκίνο θα έδινε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μεγάλη επιρροή. Ακόμα, η κινεζική κυβέρνηση πιθανότατα θα περιόριζε την ειδησεογραφική κάλυψη της συνάντησης, κάτι που δεν θα άρεσε σε κανέναν από τους δύο ηγέτες, οι οποίο επιθυμούν να κάνουν μεγάλο «πάταγο».

-Ουλάν Μπατόρ: Μια δημοφιλής υπόθεση μεταξύ πολλών παρατηρητών, η πρωτεύουσα της Μογγολίας είναι προσβάσιμη από τη Βόρεια Κορέα και έχει δεσμούς τόσο με την Πιονγκγιάνγκ όσο και με την Ουάσινγκτον, ενώ έχει προσφερθεί για αυτή τη συνάντηση.

-Ελβετία: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σπούδασε εκεί τη δεκαετία του 1990, οπότε η χώρα του είναι οικεία ως περιβάλλον. Επίσης, βοηθά η φήμη της ελβετικής ουδετερότητας ανά τους αιώνες (η χώρα διαθέτει και βορειοκορεατική πρεσβεία).

-Σιγκαπούρη και Βιετνάμ: Δύο ασιατικές επιλογές που φαίνονται ελκυστικές. Στη Σιγκαπούρη είχαν συναντηθεί το 2015 οι ηγέτες της Ταϊβάν και της Κίνας για πρώτη φορά μετά το 1949, ενώ το Βιετνάμ είναι μια κομμουνιστική χώρα, η οποία έχει βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

-Σκανδιναβία: Ανώτεροι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη Σουηδία και τη Φινλανδία τον προηγούμενο μήνα. Η Σουηδία έχει μακρά ιστορία διαμεσολάβησης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, ενώ ο Κιμ και ο Τραμπ ίσως επέλεγαν το Ελσίνκι για ιστορικό συμβολισμό (εκεί είχε υπογραφεί η Τελική Πράξη του Ελσίνκι το 1975, μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ των ΗΠΑ και τον ηγέτη της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της Δύσης με το ανατολικό μπλοκ).

Δημοφιλή