Πέντε συνήθειες ύπνου για να κερδίσουμε πέντε χρόνια ζωής παραπάνω

Είναι τόσο απλό να τις υιοθετήσουμε. Ας ξεκινήσουμε απόψε κιόλας.
Westend61 via Getty Images

Επιθυμούμε να ζήσουμε περισσότερο; Τότε ας δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο μας, ακολουθώντας τις πέντε εξαιρετικές συνήθειες που αποδείχθηκε ότι προσθέτουν σχεδόν πέντε επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα και 2,5 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας.

  1. Aς βεβαιωθoύμε ότι κοιμόμαστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ο συγκεκριμένος στόχος για ορισμένους ανάμεσά μας είναι σκέτη πρόκληση, με έναν στους τρεις Αμερικανούς να παρουσιάζει έλλειμμα ύπνου.
  2. Ας εξερευνήσουμε μεθόδους ώστε να μας παίρνει εύκολα ο ύπνος.
  3. Ας εξετάσουμε αν ξυπνάμε χορτάτοι από ύπνο, έστω και πέντε από τα επτά πρωϊνά της εβδομάδας.
  4. Αν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας, οφείλουμε να ανιχνεύσουμε τί προκαλεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε από τη ρίζα του.
  5. Αν χρησιμοποιούμε υπνωτικά χάπια ή άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για αυτό τον σκοπό, ας τα σταματήσουμε εδώ και τώρα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ανάλογα με το πόσες από τις πέντε συνήθειες είχαν κατορθώσει να ενσωματώσουν στη ρουτίνα του ύπνου τους. Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων σε συνάρτηση με τα αρχεία του Εθνικού Δείκτη Θανάτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι συνήθειες του ύπνου τους, είχαν οδηγήσει έστω και κάποιους από τους συμμετέχοντες σε πρόωρο θάνατο εξαιτίας μιας σειράς παθήσεων ή άλλων αιτιών.

Tα συμπεράσματα

Σε σχέση με εκείνους που είχαν υιοθετήσει μόνο μια-δυο από τις παραπάνω συνήθειες, οι συμμετέχοντες που σημείωσαν πέντε στα πέντε είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 21% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλες θανατηφόρες παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που υιοθέτησαν πέντε στις πέντε συστάσεις των ειδικών είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής κατά 4,7 χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν τηρούσαν καμία ή μόνο μια από τις «πέντε εντολές» μιας υγιούς ρουτίνας ύπνου.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος των εν λόγω συνηθειών ήταν πολύ χαμηλότερος για τις γυναίκες, με εκείνες που υιοθέτησαν κάθε μία από τις πέντε συνήθειες ύπνου να σημειώνουν προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο κατά μόλις 2,4 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν τηρούσαν καμία ή μόνο μία από τις συστάσεις των ειδικών.

Τι πάει στραβά με εμάς;

Ακόμα κι αν ως τώρα δεν είχαμε ασπαστεί καμία από τις πέντε συνήθειες ύπνου που προτείνουν οι ειδικοί, ας μην μας πιάνει πανικός. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε αρκετά εύκολα να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε σταδιακά να προσαρμοστεί σε μια νέα ρουτίνα ύπνου.

  • Το πιο σημαντικό, είναι για αρχή, να πηγαίνουμε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας, καθώς και να ξυπνάμε την ίδια ώρα τα περισσότερα πρωινά, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.
  • Εξίσου πολύτιμο είναι να βεβαιωθούμε ότι το περιβάλλον του ύπνου μας είναι το βέλτιστο δυνατό, με την κατάλληλη θερμοκρασία και «καθαρό» από ενοχλητικούς θορύβους.
  • Aς αποφύγουμε τα αλκοολούχα ποτά πριν τον ύπνο. Όσο κι αν διαδίδεται ότι μας βοηθούν να κοιμόμαστε πιο εύκολα και βαριά, όταν το συκώτι μας μεταβολίζει το αλκοόλ, η όλη διαδικασία αναγκάζει το σώμα μας να ξυπνήσει ακόμα κι αν το ρολόι δείχνει τρεις το ξημέρωμα.
  • Ας υιοθετήσουμε συνήθειες που να μας χαλαρώνουν πριν τον ύπνο, όπως διαλογισμό, γιόγκα, τάι τσι, ένα ζεστό μπάνιο ή οτιδήποτε έχουμε παρατηρήσει ότι μας αποσυμπιέζει.

Πηγή: CNN