ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2019 17:52 EEST | Updated 01/07/2019 17:53 EEST

Αίγυπτος: Περίμεναν έξω από τις φυλακές για να δουν τον πατέρα τους - Τώρα περιμένουν την μητέρα τους

Εχουν γίνει η προσωποποίηση της σκληρότητας των φυλακών της Αιγύπτου μέσα και έξω από αυτές.

Μια γυναίκα στην Αίγυπτο καταδικάστηκε σε 15ήμερη κράτηση, επειδή εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι που πέθανε αφού κατέρρευσε μέσα στο δικαστήριο μετά το περάς μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 17 Ιουνίου. 

Μετά τη σύλληψή της, η Άγια Άλαα εξαφανίστηκε βίαια για 12 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων κατηγορήθηκε ότι είχε επικοινωνήσει με τηλεοπτικούς σταθμούς για τον σύζυγό της που βρισκόταν στην φυλακή για τέσσερα χρόνια, χωρίς κάποιες αποδείξεις. 

Ο σύζυγός της είναι ο δημοσιογράφος Χασάν Ελ Καμπανί, ο οποίος συνελήφθη το 2015 στο σπίτι του και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, σχεδιασμό παράνομης οργάνωσης και παρενόχληση της δημόσιας ασφάλειας και ειρήνης.

Ο Ελ Καμπανί βασανίστηκε επανειλημμένα και αρνήθηκε την ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στην περιβόητη πτέρυγα του «Σκορπιού» μέσα στη φυλακή «Τόρα»

Πλέον ο Ελ Καμπανί είναι ελεύθερος. Το διάστημα που κρατούνταν και βασανιζόταν, η σύζυγός του δημοσίευε φωτογραφίες με τις δυο κόρες τους, Χαμς, 8 ετών, και Χάγια, 6 ετών, να περιμένουν απεγνωσμένα έξω από τις φυλακές για να δουν τον πατέρα τους. Είχαν γίνει η προσωποποίηση της σκληρότητας των φυλακών της Αιγύπτου μέσα και έξω από αυτές. Πλέον, αυτός που δημοσιεύει φωτογραφίες τους έξω από τις φυλακές, είναι ο πατέρας τους, περιμένοντας όλοι μαζί να δουν το πρόσωπο που περιμένουν. Την Άγια.

Ο δημοσιογράφος έγραψε στο Facebook: «Τι αμαρτίες έχουν κάνει για να κλέψουν την παιδική τους ηλικία;»

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σήμερα στην Αίγυπτο. Όταν ο Μόρσι πέθανε στις 17 Ιουνίου , το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε οικογενειακές επισκέψεις για κρατούμενους.

Πηγή: MEMO