«Περσέας»: Το νέο πλοίο του ΠΝ (φωτογραφίες)

Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης- Ειδικών Επιχειρήσεων «Περσέας».
Το ΠΓΥ «Περσέας» κατά την τελετή ονομαδοσίας- ένταξης στο ΠΝ την Τρίτη 11 Ιουνίου
Το ΠΓΥ «Περσέας» κατά την τελετή ονομαδοσίας- ένταξης στο ΠΝ την Τρίτη 11 Ιουνίου
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης- Ειδικών Επιχειρήσεων «Περσέας» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Χούπη, βουλευτών, στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή και υποναύαρχου ε.τ. Δρ. Παναγιώτη Λασκαρίδη ΠΝ στο Πολεμικό Ναυτικό.Η ονοματοδοσία έγινε από την ανάδοχο Δόκιμη Υπαξιωματικό της ΣΜΥΝ 3ης Τεχνικών Πυρομαχικών Κωνσταντίνα Μπογδανάκη.

Το ΠΓΥ «Περσέας»
Το ΠΓΥ «Περσέας»
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό του, «σηματοδοτεί και αυτή η ημέρα τη νέα εποχή ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος της Πατρίδας μας. Είμαστε περήφανοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λέγεται - και νομίζω ορθά – ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό ουδέποτε ηττήθηκε. Και σήμερα, αφενός προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, φρουρώντας τον εθνικό θαλάσσιο χώρο και αφετέρου προβάλλει τη σημαία μας σε μια σειρά αποστολών μεγάλης εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, είτε έξω από τις ακτές του Λιβάνου σε επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών, είτε στην επιχείρηση «IRINI», βόρεια από τις ακτές της Λιβύης, είτε στην επιχείρηση «ASPIDES», την πιο μεγάλη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ΠΓΥ «Περσέας»
Το ΠΓΥ «Περσέας»
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Το Ναυτικό μας εκσυγχρονίζεται. Νέες μονάδες ήδη υπό κατασκευή, οι φρεγάτες FDI, θα είναι σε λίγους μήνες εδώ, στο Ναύσταθμο.Και επίσης, νέες προσεγγίσεις επιχειρούνται, όπως με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, όπου αναζητούμε νέες δυνατότητες με πολλαπλασιαστές ισχύος που θα επιτρέψουν στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο να εκδηλώσει τις τεράστιες δυνατότητές του» πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «έχω τη στέρεη ελπίδα ότι μετά από ελάχιστα χρόνια το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στην ιστορία της Πατρίδας μας, έχοντας αντιμετωπίσει τις μεγάλες επιλογές των καιρών, έχοντας προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα των υποβρυχίων, στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δυναμικού, σε συνδυασμό με την απόκτηση των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων» τόνισε.

Το ΠΓΥ «Περσέας»
Το ΠΓΥ «Περσέας»
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση- παράκληση προς τον ελληνικό εφοπλισμό: «Θα ήθελα να καταλήξω με μια παράκληση: Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα δεν είναι μόνο η ένταξη ενός πλοίου στο Στόλο ή η μεγάλη προσφορά – και δεν είναι η μόνη - του Ναυάρχου Λασκαρίδη. Είναι η ανάμνηση ενός εθνικού παραδείγματος, το οποίο, θα μου επιτρέψετε να πω, πιστεύω ότι έφτασε την Πατρίδα μας έως εδώ. Και αυτό το εθνικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών, των ανθρώπων αυτών που το περίσσευμα, και πολλές φορές και το υστέρημα του κόπου της ζωής τους, το επένδυσαν και το δαπάνησαν στο μέλλον του τόπου, στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους.Θα ήθελα, λοιπόν, να διατυπώσω ευθεία την πρόσκληση και την παράκληση προς τον ελληνικό Εφοπλισμό, ο οποίος διάγει, δόξα τω Θεώ, λαμπρές ημέρες: Να συμμεριστεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ναυάρχου Λασκαρίδη, διότι η Πατρίς το έχει πάντοτε ανάγκη».

Ο υποναύαρχος ε.τ κ. Πάνος Λασκαρίδης, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τιμή να του απονείμει το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, προ ολίγων ημερών, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια υπενθύμιση για το χρέος όλων των Ελλήνων προς την πατρίδα. Επίσης, τόνισε ότι ο «Περσέας», μαζί με τα άλλα τρία ΠΓΥ, τον «Άτλαντα», τον «Ηρακλή» και τον «Αίαντα», αποτελούν μια ισχυρή τετράδα που προσφέρει στον στόλο αυξημένες δυνατότητες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ελληνικό στόλο, ο οποίος έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάθε συνθήκη, καθώς και στις ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ηγεσίες του Ναυτικού των τελευταίων ετών, αναφέρθηκε στην οικογένειά του και τους φίλους και συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια και ευχήθηκε στον «Περσέα» ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια.

«Περσέας»

Το «Περσέας» είναι 105 μέτρων και δέχθηκε ριζική ανακατασκευή το 2007. Διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων, ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διαθέτει επιπλέον πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές.

Διαθέτει επίσης δύο πολύ μεγάλα καλυμμένα καταστρώματα και κεκλιμένη πρύμνη από την οποία μπορούν να καθαιρεθούν και να ανελκυστούν ταχέα σκάφη, καθώς και τρεις πολύ ισχυρούς γερανούς ικανότητας 10 τόνων σε έκταμα 10 μέτρων.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και βαρέoς εξοπλισμού στα προστατευμένα και καλυμμένα καταστρώματά του, ο δε εξοπλισμός μπορεί να καθαιρεθεί και να ανακτηθεί σε ελάχιστο χρόνο.

Σημειώνεται πως πέραν του «Περσέα», στο ΠΝ έχουν ενταχθεί, στο πλαίσιο δωρεών του υποναύαρχου ε.τ. Δρ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, και τα ΠΓΥ «Άτλας Ι», «Αίας», «Ηρακλής», καθώς και το εκπαιδευτικό «Κύκνος».

Το ΠΓΥ «Περσέας»
Το ΠΓΥ «Περσέας»
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στιγμιότυπο από την τελετή
Στιγμιότυπο από την τελετή
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στιγμιότυπο από την τελετή
Στιγμιότυπο από την τελετή
ΥΠΕΘΑ-ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δημοφιλή