CULTURE
22/01/2020 15:38 EET | Updated 23/01/2020 10:20 EET

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός των Monty Python, Τέρι Τζόουνς

Το 2015 ο Τέρι Τζοόυνς είχε διαγνωσθεί με άνοια.

Michael Germana/MediaPunch/IPx

Ο Τέρι Τζόουνς, ιδρυτικό μέλος των Monty Python και σκηνοθέτης των τριών από τις τέσσερις ταινίες που γύρισαν, πέθανε σε ηλικία 77 ετών, με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του.

Το 2015 ο Τέρι Τζοόυνς είχε διαγνωσθεί με άνοια. Εκτοτε είχε αναλάβει δράση, ως το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας για την συγκεκριμένη ασθένια, προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.

Την επόμενη χρονιά, ο Τζόουνς διαγνώστηκε με αρχική μορφή προοδευτικής αφασίας, μια μορφή άνοιας που επηρεάζει την επικοινωνία.

Είχε μάλιστα αποκαλύψει σε μία συνέντευξη του, πως τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια είχαν κάνει την εμφάνιση τους, το 2014, όταν αδυνατούσε να θυμηθεί τα λόγια του για τις παραστάσεις των Monty Python, στο O2 Arena.

Από το 2016 σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις. Ενα χρόνο μετά ο Μάικλ Πάλιν, αποκάλυψε πως ο Τέρι Τζόουνς, δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει, εξαιτίας της κατάστασης του.

Γεννήθηκε το 1942, στο Κόλγουιν Μπέι, της Ουαλίας και σε παιδική ηλικία μετακόμισε στην Αγγλία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί γνώρισε τον Μάικλ Πάλιν και το 1969 μαζί με τους Τζον Γκλις, Γκρέιαμ Τσάπμαν, Ερικ Αϊντλ και Τερι Γκίλιαμ, παρουσιάζουν στην τηλεόραση του BBC, κωμικά σκετς, που σύντομα θα γίνουν γνωστά με την ονομασία «Monty Python’s Flying Circus».

Η σειρά αυτή θα αφήσει εποχή στην βρετανική τηλεόραση. Θα προβληθεί για πέντε χρόνια, έως το 1974. 

Φαινομενικά χαοτική, συχνά σουρεαλιστική και τυπικά τολμηρή, το Flying Circus των Monty Python θα γίνει μια από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία του BBC. Θα αποτελέσει την επανάσταση για τον χώρο της κωμωδίας, δημιουργώντας δική της σχολή εκφράσεων και θα εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά κωμικών.Η αγάπη του Τζόουνς να υποδύεται γυναικείους ρόλους αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό της παράστασης, όπως ήταν και το ευρηματικό του γράψιμο.

Το μεγάλο του πάθος όμως ήταν η σκηνοθεσία. «Δεν πρέπει απλά να παίζεις ρόλους. Πρέπει και να τους σκηνοθετείς», έλεγε ο Τζόουνς.

Το 1971 δημιούργησαν ένα ποτ - πουρί από σκετσάκια με τίτλο, «And Now for Something Completely Different», με σκοπό να γίνουν γνωστοί στην αμερικάνικη αγορά.

Το 1975 παίζει και σκηνοθετεί με τον Τέρι Γκίλιαμ την πρώτη ταινία των Monty Python, «Οι ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holly Grail).

Υπήρξε πάντα πολύ ομαδικός όσον αφορά τις απόψεις του σχετικά με το πως η ομάδα έπρεπε να λειτουργεί. «Αν και οι έξι γελάγαμε με κάτι και αισθανόμασταν πως ήταν καλό, τότε προχωράγαμε με αυτό. Για μένα σημασία είχε να ανέβει στην οθόνη. Να καθόμαστε όλοι μαζί κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του σεναρίου και να γελάμε».

Το 1979 σκηνοθετεί, τούτη την φορά μόνος του, την ταινία, «Ενας Προφήτης...Μα τι Προφήτης» (Monty Pythons Life of Brian). Εκεί θα τον απολαύσουμε στην μνημιώδη σκηνή, όπου παίζει την μητέρα του Μπράιαν και απευθυνόμενη στους πιστούς που πήγαν να προσκυνήσουν τον γιο, της λέει το καταπληκτικό, «Δεν είναι ο Μεσίας. Είναι ένα πολύ άτακτο αγόρι» (He’s not the messiah, he’s a very naughty boy!).

Το 1983 σκηνοθετεί την ταινία, «Το Νόημα της Ζωής» (Monty Python’s The Meaning of Life). Για άλλη μία φορά, ο Τερι Τζόουνς, ξεχωρίζει. Αυτή την φορά με τον ρόλο του κυρίου Κρίοσοτ, που σκάει από το πολύ φαί.

Το 2014 και τα πέντε εν ζωή μέλη των Monty Python, καθώς ο Γκρέιαμ Τσάπμαν είχε πεθάνει, τον Οκτώβριο του 1989, σε ηλικία 48 ετών, θα κάνουν μία σειρά από εμφανίσεις στο O2 Arena, στο Λονδίνο.

Η τελευταία του σκηνοθετική δουλεία είναι στην ταινία «Absolutely Anything», το 2015, στην οποία και συμμετέχουν και πάλι τα πέντε μέλη των Monty Python.

Ο Τζόουνς παντρεύτηκε δύο φορές. Από το 1970 έως το 2012, με την βιοχημικό Αλισον Τέλφερ με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά και το 2012 με την Αννα Σέντερστρομ με την οποία είχε ένα παιδί.

Associated Press
Associated Press

Πηγή: HuffPost UK