ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/05/2020 14:00 EEST

Πέτσας: Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας

Σκληρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Eurokinissi

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι έχουμε ξεπεράσει με επιτυχία την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα» και στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την απασχόληση. Με τη φράση «προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας» συνόψισε την πολιτική που θα εφαρμοστεί και εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση. «Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι  επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο.  Αλλά,   μόνο   με   το   μηδέν.   Με   την ανεργία. Και την ανασφάλεια. Αυτά αντιμετωπίζουμε με το Σχέδιό μας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στον κυβερνητικό σχεδιασμό που εκτός από την στήριξη στην απασχόληση περιλαμβάνει ελάφρυνση των φορολογικών βαρώ και ενίσχυση της ρευστότητας, ο κ. Πέτσας μίλησε και για τα επόμενα στάδια του οικονομικού και κοινωνικού ανοίγματος με την ταυτόχρονη άρση των περιοριστικών μέτρων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό.

Ένα από τα βασικά θέματα που εκκρεμούν είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, καθώς είναι κάτι που ακόμα μελετάται, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά κριτήρια. Για το αν θα ανοίξουν λοιπόν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες-πιθανότατα τη Δευτέρα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο –εφόσον κριθεί αναγκαίο- να παραταθεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ για παράπονα που εξέφρασαν εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης που ζητούσαν μεγαλύτερη μείωση του ΦΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει σαφής εικόνα της αγοράς και της εφαρμογής των μέτρων και αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την στάση της.

Τέλος, για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του Πρωθυπουργού καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές.