Πιάτο ημέρας: Μακαρονόπιτα με τυρί φέτα, γραβιέρα και παρμεζάνα

Αν την θέλουμε πιο πικάντικη μπορούμε να αντικαταστήσουμε την γραβιέρα με 600 γρ. τυρί φέτα.
Andy Krisbianto Herlambang via Getty Images/EyeEm

Συνεχίζουμε την αποχή για λίγο ακόμα από το κρέας έτσι ώστε να το απολαύσουμε στο κυριακάτικο τραπέζι στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Με αυτό κατά νου επιλέγουμε να μαγειρέψουμε για πιάτο ημέρας μια πολύ γευστική συνταγή. Μακαρονόπιτα με τρία τυριά. Φέτα, γραβιέρα και παρμεζάνα. Φτιάχνουμε και μια σαλάτα για να την συνοδέψουμε και απολαμβάνουμε.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

8 φύλλα κρούστας

300 γρ. μακαρόνια Νο 3

2 κ.σ. βούτυρο

2 1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 φλιτζάνια γάλα

3 αυγά

1/2 κιλό τυρί φέτα

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

1 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα μακαρόνια κομμένα στα τρία. Τα βράζουμε αλ ντέντε, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το αλεύρι, λίγο αλάτι, το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε κομματάκια, τα υπόλοιπα τυριά, τα αυγά χτυπημένα και το μοσχοκάρυδο. Το ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια.

Αλείφουμε σε ένα ταψί Νο32 με βούτυρο και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα πάλι με βούτυρο. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν και γυρίζουμε τα υπόλοιπα προς τα μέσα.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.