Πιάτο ημέρας: Μελιτζανόπιτα με ντομάτα, παρμεζάνα και ανθότυρο

Μια μικρή αποχή από το κρέας ένεκα εορτών.
CreatiVegan.net via Getty Images

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, άλλωστε απέχουμε δέκα μόλις μέρες από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, το πρώτο από τα πολλά τραπέζια που πρόκειται να ακολουθήσουν σε διάστημα 15 ημερών, ας κάνουμε μια μικρή αποχή από το κρέας, επιλέγοντας για βασικό υλικό την μελιτζάνα.

Έτσι λοιπόν, μαγειρεύουμε αγαπημένη μελιτζανόπιτα, ντομάτα, παρμεζάνα και ανθότυρο. Δεν αποφεύγουμε μάλιστα να την πειράξουμε λίγο, αφού επιλέγουμε να προσθέσουμε ένα από τα πιο διάσημα αλλαντικά, το προσούτο.

Καλή όρεξη

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 60 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

½ κιλό φύλλα για πίτα

8 μελιτζάνες φλάσκες

2 κ.σ. λάδι

1 ντομάτα ξεφλουδισμένη

250 γρ. προσούτο

½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

1 ½ φλιτζάνι ανθότυρο

3 αυγά

2 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό

βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

3 κ.σ. σουσάμι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε για ½ ’ωρα. Τις ξεπλένουμε καλά, τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, τις βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το σκόρδο και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το προσούτο και μόλις ροδίσουν οι μελιτζάνες, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Μόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες, το σκόρδο και το προσούτο τα βάζουμε σε μία λεκάνη.

Κόβουμε την ντομάτα σε μικρούς κύβους και την ρίχνουμε στην λεκάνη. Προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγλα χτυπημένα, το σιμιγδάλι, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Αλείφουμε ένα ταψί Νο28 με βούτυρο και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης αλείφοντας τα. Κόβουμε αυτά που εξέχουν και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Αλείφουμε την επιφάνεια καλά με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί φέτα αντί για ανθότυρο.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.