Μαγειρεύουμε ρεβύθια με χόρτα εποχής στην κατσαρόλα για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά, σκόρδο, ολόκληρα ντοματάκια, μπαχάρι και μια μικρή καυτερή πιπεριά.

Advertisement
Advertisement

Αν θέλουμε μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με σπανάκι.

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή: 1 βράδυ

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10′

Υλικά

Advertisement

300 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 1 βράδυ σε κατσαρόλα με χλιαρό αλατισμένο νερό)

600 γρ. χόρτα εποχής ή σπανάκι, καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

Advertisement

2 σκελίδες σκόρδο, σε ψιλά καρέ

450 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, με το χυμό τους, χοντροκομμένα

2 δαφνόφυλλα

Advertisement

1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο

1 καυτερή μικρή πιπεριά (προαιρετικά)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Advertisement

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 – 4 εκ. και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε την ντομάτα, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς όμως να λιώσουν.

Advertisement

Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και το σπανάκι και να χυλώσει το φαγητό.

Συνοδεύουμε με ζεστές πίτες για σουβλάκι ή κρίθινα παξιμάδια.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #82» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.