Πίεση για έγκριση εμβολίου από την ΕΕ πριν τα Χριστούγεννα

Ο εμβολιασμός των πρώτων Ευρωπαίων μπορεί να ξεκινήσει ήδη πριν από το τέλος του 2020.
kovop58 via Getty Images

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως ένα εμβόλιο για την Covid-19 θα λάβει την έγκριση της ΕΕ πριν τα Χριστούγεννα και ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να αρχίσουν πριν το τέλος του έτους. Επίσης, ο Γενς Σπαν επιβεβαίωσε τον στόχο για κοινή έγκριση από την ΕΕ (και όχι κατ’ εξαίρεση για τη Γερμανία), σημειώνοντας πως «θέλουμε μια κανονική έγκριση, όχι μια έκτακτη έγκριση».

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέδωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στοχεύει στην έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech στις 23 Δεκεμβρίου, Ο EMA είχε αναφέρει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο ΕΜΑ δέχεται ολοένα και αυξανόμενη πίεση για έγκριση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer ως τα Χριστούγεννα: Αν και το εμβόλιο αναπτύχθηκε και στη Γερμανία, άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, αρχίζουν τη χρήση του μετά από έκτακτες εγκρίσεις. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως Γερμανοί πολιτικοί πιέζουν τον ΕΜΑ να δώσει τη στήριξή του ως τις 23 Δεκεμβρίου.

Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters πως ο ΕΜΑ αναμένεται να εκδώσει μια θετική ετυμηγορία για το πρώτο εμβόλιο στις 23 Δεκεμβρίου. «Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην αξιολόγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα. Σύμφωνα με την Bild, η 26η Δεκεμβρίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για την έναρξη των εμβολιασμών στη Γερμανία.

Σημειώνεται πως οι οι χώρες- μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα για επιλογή έκτακτης, κατ’εξαίρεση έγκρισης, ωστόσο μέχρι τώρα επιλέγουν να δώσουν την αρμοδιότητα αυτή στον ΕΜΑ.

Ο ΕΜΑ από πλευράς του υπεραμύνεται της διαδικασίας- ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σχετικά με την έγκριση από τον οργανισμό, σε συνεργασία με τις 27 χώρες- μέλη λειτουργούν επιβραδυντικά.

Ο EMA εκδίδει συστάσεις για νέες ιατρικές θεραπείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση, ακολουθώντας συνήθως τη συμβουλή του ρυθμιστικού φορέα.

Κοινό μέτωπο

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Τα συγκεκριμένα κράτη θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico)

Δημοφιλή