Πλειστηριασμοί. Ψέματα και υποκρισίες

Ο Άρειος Πάγος δεν αποφασίζει αυθαίρετα, αλλά με γνώμονα τους νόμους που ψηφίζουν τα κόμματα στην Βουλή.
George Pachantouris via Getty Images

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, τα κόμματα επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ δηλώσεων και κατηγοριών, για ένα δύσκολο θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας όχι μόνο δεν έμεινε στην ουσία της απόφασης του Αρείου Πάγου αλλά προσπάθησαν να χαϊδέψουν τα αυτιά των δανειοληπτών και άφησαν να αιωρείται ότι ο κακός στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Άρειος Πάγος και όχι τα ίδια τα κόμματα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να στραφεί ουσιαστικά ο κόσμος εναντίον του Αρείου Πάγου ότι τάχα αυτός ευθύνεται για το ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αφορούσε το αν θα γίνονται πλειστηριασμοί η όχι. Δεν ήταν αυτό το θέμα της εκδίκασής του, αλλά αν είναι νόμιμος ο τρόπος που τα Funds προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους από τις τράπεζες και σε αναγκαστικά μέσα εκτέλεσης όπως είναι οι πλειστηριασμοί. Αν δηλαδή οι εταιρείες διαχείρισης των εκχωρημένων δανείων (servicers), έχουν την δυνατότητα να ασκούν τα δικαιώματα επί των δανείων που έχουν αγοραστεί από τα funds, με τα δικονομικά μέσα που τους παρέχει η υπάρχουσα νομοθεσία.

Αυτό το διαδικαστικό θέμα ήταν το αντικείμενο εκδίκασης του Άρειου Πάγου και με την απόφασή του έκρινε ότι οι ενέργειες των funds είναι σύννομες με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Ο Άρειος Πάγος δεν αποφασίζει αυθαίρετα, αλλά με γνώμονα τους νόμους που ψηφίζουν τα κόμματα στην Βουλή.

Οι πλειστηριασμοί θεσπίστηκαν με νόμους που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και όχι ο Άρειος Πάγος.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εκχώρηση των κόκκινων δανείων στα funds και σήμερα το παίζει αθώα περιστερά.

Το Μάη του 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την διαδικασία, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους έφερε και μια τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ενώ σήμερα πρωτοστατεί στην παρεμπόδισή τους και ζητά από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την αναστολή τους.

Η δε ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2020 ψήφισε με τον πτωχευτικό νόμο, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και σήμερα ψάχνει τρόπους όχι επίλυσης αλλά «μπαλώματος» του προβλήματος, προς το συμφέρον των δανειοληπτών.

Να τελειώνουμε με τα καμώματά τους για το ποιός ευθύνεται και στην θητεία ποιας Κυβέρνησης γίνονταν πλειστηριασμοί. Η αλήθεια είναι μία και δεν μπορούν να την αλλάξουν οι υποκριτικές διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις συμπόνιας.
Η ΝΔ ήθελε τους πλειστηριασμούς και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έκλεινε το μάτι, αλλά όταν προέκυπταν έντονες αντιδράσεις τους ανέβαλε. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Επί Κυβερνήσεως και των δύο κομμάτων γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, απλώς όταν υπήρχαν αντιδράσεις τους μπλόκαραν για διαδικαστικούς λόγους, όπως προσπαθούν να κάνουν και τώρα, χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που έβλεπαν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί, να μην απαλλάσσονται από τις συνέπειες, απλά κέρδιζαν κάποιο χρόνο χωρίς καμία άλλη ρύθμιση. Ένα είδος ομηρίας δηλαδή και αυτό πέρα από την ομηρία είναι και ανήθικο. Είναι σαν τον ετοιμοθάνατο που τον οδηγούν στην αγχόνη και στην διαδρομή του λένε: «Γύρνα πίσω, δεν θα γίνει σήμερα η εκτέλεση γιατί αρρώστησε ο δήμιός σου. Όταν θα αναρρώσει θα σε στείλουμε στον Άδη».

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όσο και αν θέλει να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αντίθετο, γίνονταν και επί κυβερνήσεως του όπως παραδέχεται με δηλώσεις του ο υπουργός τότε του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Είναι για γέλια και για κλάματα αυτοί οι ισχυρισμοί γιατί όχι μόνο γίνανε αλλά ήταν και πολυπληθέστατοι. Εκατοντάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για να μην πω χιλιάδες.»

Και συνεχίζει στο ερώτημα πως αισθάνθηκε με την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι της δανειολήπτριας Κυρίας Κολοβού. «Αισθάνθηκα αηδία. Δεν είναι δυνατόν ο θύτης να επισκέπτεται για να συμπαρασταθεί στο θύμα του χωρίς να ζητήσει καν συγνώμη, χωρίς να πει ότι έκανα μεγάλα λάθη και εγκλήματα αυτή την περίοδο διότι έκανα ότι μπορούσε και περνούσε από το χέρι μου ως πρωθυπουργός για να εξυπηρετήσω τις τράπεζες και τα Funds για να παίξουν αυτό τον ληστρικό ρόλο.»

Η ΝΔ είναι ένα δεξιό κόμμα που πιστεύει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και δεν κρύβει τις προθέσεις της πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είναι υπέρ των πλειστηριασμών και της αναγκαιότητάς τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη θέση;

Είναι υπέρ η όχι;

Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετος με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, γιατί τους νομοθέτησε σαν κυβέρνηση και γιατί μιλά μόνο για την αναστολή τους μέχρι τις εκλογές και όχι για την κατάργησή τους;

Όσο για το αίτημα που διατυπώνει κατά καιρούς για την εξαγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους οφειλέτες στην ίδια τιμή που οι τράπεζες τα εκχώρησαν στα funds, όταν ήταν στην κυβέρνηση αρνιόταν να το συζητήσει καν, όπως προκύπτει μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών E. Τσακαλώτου σε συνέντευξη που έδωσε στον Ν. Χατζηνικολάου τον Σεπτέμβρη του 2017. «Η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds.» Για να προσθέσει: «Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό, γιατί τότε κανείς δανειολήπτης δεν θα πήγαινε να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, περιμένοντας τη χαμηλότερη τιμή που θα έδιναν τα funds.»

Ψέματα και υποκρισίες προς ένα λαό που θεωρούν ότι τρώει κουτόχορτο.

Η μήπως τρώει;

Δημοφιλή