ΠΟΥ: Αυξηση 32% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα

Ο ΠΟΥ Ευρώπης αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων το καλοκαίρι και προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του.
O Xανς Κλούγκε
O Xανς Κλούγκε
Future Publishing via Getty Images

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε κατά 18% την τελευταία εβδομάδα, με περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των νέων κρουσμάτων COVID-19 σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου αυξήθηκαν κατά 47%, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά την Τετάρτη. Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 32% στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία και κατά περίπου 14% στην Αμερική, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες, κυρίως λόγω των παραλλαγών BA.4 και BA.5 της Ομικρον.

«Αυτή η πανδημία αλλάζει, αλλά δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τέντρος αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Είπε ότι η ικανότητα παρακολούθησης της γενετικής εξέλιξης του COVID-19 ήταν «υπό απειλή», καθώς οι χώρες χαλάρωσαν την επιτήρηση, προειδοποιώντας ότι αυτό καθιστά πιο δύσκολη τον εντοπισμό αναδυόμενων και δυνητικά επικίνδυνων νέων παραλλαγών.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο κρούσματα στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων της Covid-19 φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν γύρω στις 150.000 στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, περίπου δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους. «Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε. «Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.

Πηγή: Associated Press-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP