ΠΟΥ: H ευλογιά των πιθήκων μπορεί να περιοριστεί εάν ενεργήσουμε άμεσα

ΕΟΔΥ: Αυτοί είναι οι τρεις τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων.
Dado Ruvic via Reuters

Ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον οργανισμό ο περιορισμός της ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με γρήγορη δράση.

Η ευλογιά των πιθήκων, συνήθως μια ήπια ιογενής λοίμωξη, είναι ενδημική στις αφρικανικές χώρες, αλλά η εξάπλωσή της σε μη ενδημικές χώρες όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει εγείρει ανησυχίες. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περισσότερες από 200 επιβεβαιωμένες ή ύποπτα κρούσματα σε περίπου 20 χώρες όπου ο ιός δεν κυκλοφορούσε προηγουμένως.

«Πιστεύουμε ότι εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να τον περιορίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σίλβι Μπριάντ, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ετοιμότητα Παγκόσμιου Μολυσματικού Κινδύνου σε μια ενημέρωση προς τα κράτη μέλη στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης, προτρέποντας το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο αργή από άλλους ιούς όπως ο κορονοϊός.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό προς το παρόν, αλλά για στοχευμένο εμβολιασμό, όπου είναι διαθέσιμος, για στενές επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί.

«Η διερεύνηση περιστατικών, ο εντοπισμός επαφών, η απομόνωση στο σπίτι θα είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης», δήλωσε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογιάς του ΠΟΥ, η οποία αποτελεί μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ.

ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει, ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

α. Στενή προσωπική επαφή

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

«Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτό το λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.