ΠΟΥ: Στα 15 εκατομμύρια ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως

Πολλές χώρες δεν μέτρησαν όλους τους θανάτους από κορονοϊό, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί συνολικά μόνο 5,4 εκατομμύρια.
.
.
Jan Nevidal via Getty Images

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 15 εκατομμύριων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 13% μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο της διετίας.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πολλές χώρες δεν μέτρησαν όλους τους θανάτους από κορονοϊό, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί συνολικά μόνο 5,4 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ινδία υπήρξαν 4,7 εκατ. νεκροί από Covid - δέκα φορές περισσότεροι από τα επίσημα στοιχεία και σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Η Ινδική κυβέρνηση αμφισβητεί την εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι ”έχει ανησυχίες” για τη μεθοδολογία, αλλά άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σε σχέση με την κλίμακα των θανάτων στην χώρα.

Ο τρόπος μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε από τον ΠΟΥ λέγεται ”υπερβάλλοντες θάνατοι” (excess deaths): Πόσοι παραπάνω άνθρωποι πέθαναν απ′ ότι αναμενόταν στην ίδια περιοχή, σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας.

Αυτοί οι υπολογισμοί λαμβάνουν υπ′ όψιν και τους θανάτους που δεν οφείλονται απ′ ευθείας στoν Covid, αλλά σε παράπλευρες συνέπειές του, όπως η αδυναμία πρόσβασης σε νοσοκομεία. Επίσης, υπολογίζονται τόσο η ελλιπής καταγραφή στοιχείων σε κάποιες περιοχές, όσο και η αδυναμία ελέγχων στην αρχή της κρίσης.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των επιπλέον 9,5 εκατ. θανάτων από Covid, οφείλονται απ′ ευθείας στον ιό.

Μιλώντας σχετικά με το μέγεθος του αριθμού, η Δρ. Σαμίρα Ασμα, του τμήματος ανάλυσης στοιχείων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι πρόκειται για ”τραγωδία”.

″Είναι ένας τρομακτικός αριθμός και έχει μεγάλη σημασία να τιμήσουμε τις χωές που χάθηκαν και να επιρρίψουμε ευθύνες σε εκείνους που σχεδίασαν την στρατηγική” δήλωσε. ”Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά.”

Εκτός από την Ινδία, στις χώρες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό υπερβάλλοντων θανάτων περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Ειδικά στην Ρωσία, οι αριθμοί είναι τρεισήμιση φορές μεγαλύτεροι από τα επίσημα στοιχεία.

Η αναφορά του ΠΟΥ εξετάζει, επίσης, την αναλογία των υπερβαλλόντων θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας. Η αναλογία αυτή, ήταν για την Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Ισπανία και την Γερμανία, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021. Στις χώρες με χαμηλή αναλογία περιλαμβάνονται η Κίνα, με την πολιτική της μηδενικής ανοχής, τα μαζικά τεστ και τις καραντίνες, η Αυστραλία, η οποία επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό εκτός της χώρας, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.

Οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν για την σύνταξη της αναφοράς του ΠΟΥ, παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις τους είναι πιο θεωρητικές για τις χώρες της Υποσαχάριου Αφρικής, διότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για τους θανάτους στην περιοχή. Οι στατιστικές δεν είναι έγγυρες σε 41 από 54 χώρες στην Αφρική.

Δημοφιλή