Ποια είναι η Silicon Valley Bank που η χρεοκοπία της απειλεί και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η χρεοκοπία της SVB μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια κρίση παρόμοια με αυτη της Lehman Brothers το 2008.
STRINGER via Reuters

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση μετά την Lehman Brothers το 2008.

Σύμφωνα με το Blooomberg, η χρεοκοπία οφείλεται στις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed γεγονός που ενδέχεται να μεταφερθεί σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη.

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Όμως χθες, ήταν μια μαύρη Παρασκευή για την τράπεζα καθώς μετά την τεράστια βουτιά των μετοχών της, οι ετερείες της Silicon Valley άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους με την τράπεζα να οδηγείται σε χρεοκοπία και την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων να έχει ήδη αναλάβει την εκκαθάριση της.

Η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι πούλησε τις συμμετοχές της αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φόβοι για νέα Lehman Brothers

Τα πρώτα δείγματα για το τραπεζικό sell off εμφανίστηκαν την Πέμπτη στην Wall Street, ταρακουνώντας τις παγκόσμιες αγορές, καθώς πάνω από 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν σε μια ημέρα από την ηκεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, μετά τη χρεοκοπία της Sillicon Valley Bank.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν με αφορνή την Silicon Valley Bank.

Σε δηλώσεις της εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, τονίζοντας την βεβαιότητα ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Οι αναλυτές ωστόσο «βλέπουν» πλέον πιθανότερη μια επόμενη αύξηση των επιτοκίων στις 25 μ.β. από 50 που ήταν αρχικά ο στόχος της Fed, η οποία πολύ δύσκολα θα σταματήσει τις αυξήσεις καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, εντείνοντας τις ανησυχίες των αγορών ότι μπορεί να ακολουθήσουν την πορεία της Sillicon Valley και άλλες αμερικανικές τράπεζες, μη έχοντας την κεφαλαιακή επάρκεια να διαχειριστούν την ολοένα και αυξανόμενη νομισματική πολιτική της Fed.

Να σημειωθεί, ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα παρέμβει στο έργο της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ,σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ήδη, η BlackRock και η Schroders είναι μεταξύ εκείνων που σταθμίζουν τη συζήτηση για το τι θα συμβεί εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ κορυφωθούν στο 6%. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να προσδοκούν το κλείσιμο του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, ελπίζοντας σε ένα ράλι το δεύτερο εξάμηνο.

Οι traders των κρατικών ομολόγων διπλασιάζουν τις εκτιμήσεις για ύφεση, το δολάριο ισχυροποιείται εκ νέου, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο κόκκινο.

Ευρώπη και crypto στο μάτι του κυκλώνα

Ένα παγκόσμιο κύμα τραπεζικού sell off πέρασε την Παρασκευή και από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, υπό το φόβο ενός συστημικού κινδύνου από τους τριγμούς της αμερικανικής Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 4%. Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 7%, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank υποχώρησε 5,4% και η Societe Generale και η HSBC έπεσαν 5,3%.

Η πτώση του Βitcoin συνεχίζεται, καθώς η τράπεζα κρυπτογράφησης Silvergate ανακοινώνει το κλείσιμό της μετά από απώλεια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ακολούθησε την χρεοκοπία της FTX.

Οι μετοχές των εταιρειών που εστιάζονται στην κρυπτογράφηση υποχωρούν, αφού η Silvergate Capital Corp αποκάλυψε τα σχέδια της για παύση εργασιών και ρευστοποίηση, καθώς ο απόηχος της κατάρρευσης της FTX πέρυσι αντηχεί ακόμα αρνητικά στον κλάδο.

Ο μεγαλύτερος φόβος ωστόσο είναι ότι μετά την Sillicon Valley Bank σειρά έχει και η Silvergate, καθως το βράδυ της Παρασκευής αανακοινώθηκε ότι η Crypto Bank BlockFi έχει 227 εκατομμύρια δολάρια στην Silicon Valley. Τα κεφάλαια αυτά είναι «παρκαρισμένα» σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο , το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο από την Federal Deposit Insurance Corporation.

Δημοφιλή