Ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Στοιχεία για την ηλικία, την λειτουργία, την παραγωγή και την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων.
ASSOCIATED PRESS

Η έκθεση «2019 World Nuclear Industry Status Report» για την εξελίξεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας προσφέρει πλήθος στοιχείων για την ηλικία, τη λειτουργίας, την παραγωγή και την κατασκευή µονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε διάφορες χώρες.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,4% το 2018 λόγω της ανόδου της τάξης του 19% στην Κίνα, όπου άρχισαν να λειτουργούν επτά νέοι αντιδραστήρες. Παρά τη μικρή αυτή αύξηση όμως η πυρηνική ενέργεια παρουσιάζει μια αργή αλλά σταθερή υποχώρηση αφού από το 17,5% που της αντιστοιχούσε στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 1996, το 2018 έπεσε στο 10,15%

Οι ανανεώσιμες πηγές αναπτύσσονται ραγδαία και 165 GW προστέθηκαν στο παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 έναντι αύξησης μόλις 9 GW της πυρηνικής ενέργειας.

Επιπλέον, ο αριθμός των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο μειώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά, από 68 στα τέλη του 2013 σε 46 στα μέσα του 2019.

Το 2019, 417 αντιδραστήρες λειτουργούσαν σε όλο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista, είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό με συνολικά 97 ενώ άλλοι δύο είναι υπό κατασκευή. Σημειώνεται πως οι αντιδραστήρες των ΗΠΑ συνεισφέρουν με ένα 19,3% στην συνολική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και έχουν μέση ηλικία 38,9 έτη.

Η Γαλλία έρχεται δεύτερη με 58 αντιδραστήρες και το μερίδιό τους στη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι 71,7%.

Παρόλο που η Κίνα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει το τρίτο υψηλότερο σύνολο με 47 αντιδραστήρες.

Επίσης αν και οι μόνες χώρες στην οποίες σημειώθηκαν σοβαρά πυρηνικά δυστυχήματα είναι η Ουκρανία και η Ιαπωνία και οι δύο βρίσκονται ακόμη στη λίστα με 15 και εννέα αντιδραστήρες αντίστοιχα.

Infographic: The Countries With The Most Nuclear Reactors | Statista You will find more infographics at Statista