Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ποια η διαφορά μεταξύ κατάπαυσης πυρός και ανθρωπιστικής παύσης

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τις παύσεις στις συγκρούσεις.
via Associated Press

Πολλές χώρες, καθώς και ο ΟΗΕ, έχουν ζητήσει κατάπαυση πυρός στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ αυτών που έχουν αποφύγει να ζητήσουν κατάπαυση πυρός, καθώς αυτή θα ευνοούσε τη Χαμάς, η οποία έχει προσδιοριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της Δύσης.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το Ισραήλ αρχίζει ημερήσιες τετράωρες παύσεις στις συγκρούσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας. Διεθνείς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις (humanitarian pause) εδώ και ημέρες- ωστόσο αυτό είναι διαφορετικό από την κατάπαυση πυρός (ceasefire).

Συγκριτικά με μια «επίσημη» κατάπαυση πυρός, οι ανθρωπιστικές παύσεις κατά κανόνα είναι σύντομες- κάποιες φορές διαρκούν λίγες ώρες. Συνήθως εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατάπαυση πυρός: Μια αναστολή των μαχών στην οποία συμφωνούν οι πλευρές μιας σύγκρουσης, κατά κανόνα στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαδικασίας. Προορίζεται να είναι μακροπρόθεσμη και συχνά καλύπτει όλη τη γεωγραφική περιοχή της σύγκρουσης. Ο σκοπός είναι συνήθως να επιτραπεί στις πλευρές να εμπλακούν σε διάλογο, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου επίτευξης μόνιμου πολιτικού συμβιβασμού.

Ανθρωπιστική παύση: Μια προσωρινή παύση εχθροπραξιών, αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Απαιτεί τη συμφωνία όλων των σχετικών πλευρών. Είναι συνήθως για ορισμένη περίοδο και συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή όπου πρόκειται να λάβουν χώρα ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Δημοφιλή