Πόλεμος στη Γάζα: Γιατί το Ισραήλ θέλει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα

Τα σχέδιά του έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία για μεγάλες απώλειες αμάχων.
.
.
via Associated Press

Το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας- ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία λόγω του κινδύνου για μεγάλες απώλειες μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν καταφύγει εκεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο του της «ολοκληρωτικής νίκης» εναντίον της Χαμάς χωρίς να ασχοληθεί με τη Ράφα. Ήδη έχουν εγκριθεί τα στρατιωτικά σχέδια για μια επίθεση, ωστόσο με περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη, οι σύμμαχοι του Ισραήλ- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ- απαιτούν περισσότερη μέριμνα για τους αμάχους σε μια τέτοια επιχείρηση.

Οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους εκεί έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων σε άλλα τμήματα της Γάζας και ζουν σε πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς ή συνωστίζονται σε διαμερίσματα. Ο Νετανιάχου στέλνει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να παρουσιάσει στην αμερικανική κυβέρνηση τα σχέδιά του.

Γιατί είναι σημαντική η Ράφα

Από την έναρξη του πολέμου που άρχισε με την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου λέει ότι κεντρικός στόχος είναι η καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Το Ισραήλ λέει πως η Ράφα είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επιχειρήσεις αλλού έχουν διαλύσει 18 από τα 24 τάγματα της οργάνωσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς έχει τέσσερα τάγματα στη Ράφα και πρέπει να στείλει δυνάμεις εδάφους για να τα χτυπήσει. Ακόμη, υψηλόβαθμα στελέχη μπορεί να κρύβονται στην πόλη.

Γιατί υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις στα σχέδια του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει την επιχείρηση χωρίς «αξιόπιστο» σχέδιο εκκένωσης αμάχων. Η Αίγυπτος, στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, έχει πει ότι οποιαδήποτε κίνηση προώθησης Παλαιστινίων στο Ισραήλ θα απειλούσε την τεσσαρακονταετή συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Όπως είπε, οι ΗΠΑ θέλουν μια «εναλλακτική προσέγγιση» που δεν περιλαμβάνει χερσαία επιχείρηση.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι κοντά στην αποστολή στρατευμάτων

Ο Νετανιάχου είπε ότι στέλνει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον «από σεβασμό» στον Μπάιντεν. Ωστόσο σε δήλωση την Τετάρτη είπε ότι είχε πει στον Μπάιντεν πως το Ισραήλ «δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη νίκη» χωρίς να μπει στη Ράφα.

Παρά τη σκληρή ρητορική, το Ισραήλ δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην αποστολή στρατευμάτων στη Ράφα. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για προσωρινή εκεχειρία. Καταριανοί διαπραγματευτές λένε πως αυτές οι συνομιλίες θα δέχονταν πλήγμα εάν γινόταν εισβολή στη Ράφα.

Επίσης, υπάρχουν προβληματισμοί επιμελητειακής φύσης. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι σχεδιάζουν να στείλουν τους αμάχους σε «ανθρωπιστικές νησίδες» στην κεντρική Γάζα εν όψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης. Ο Νετανιάχου είπε την Τετάρτη πως τα σχέδια εκκένωσης δεν είχαν ακόμα εγκριθεί.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή