Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η κατάληψη της πόλης Χερσώνα είναι τόσο σημαντική για τους Ρώσους

Η πρώτη μεγάλη πόλη στα χέρια των Ρώσων και η σημασία της που μπορεί να κρίνει την έκβαση των επιχειρήσεων.
ΒΒC

Το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε ανακοινώσει από πρωί της Τετάρτης πως ο στρατός του έχει καταλάβει την πόλη Χερσώνα αλλά οι ουκρανικές αρχές παραδέχθηκαν πως βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο σήμερα τα ξημερώματα.

Η κατάληψη της νότιας πόλης της Ουκρανίας, με τους σχεδόν 300.000 κατοίκους είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του ρωσικού στρατού για πολλούς.

Κατά πρώτον είναι μεγαλύτερη πόλη που πέφτει στα χέρια της Ρωσίας και στρατηγικά αποτελεί μια ζωτικής σημασίας επιχειρησιακή βάση για τον στρατό, όπως επισημαίνει το ΒΒC (και φαίνεται και στο σχετικό του γράφημα), καθώς επιδιώκει την προώθησή της περαιτέρω την ενδοχώρα και δυτικά κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.

Η Χερσώνα, αποτελεί επίσης βιομηχανικό κέντρο και φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειώνεται δε πως ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει την πόλη-λιμάνι Μπερντιάνσκ ενώ σφυροκοπά την Μαριούπολη επίσης με στόχο τον έλεγχο του λιμανιού.

Ο έλεγχος της Χερσώνας είναι επίσης σημαντικός καθώς αποτελεί σημαντική πηγή για την παροχή νερού σε πολλές περιοχές. Σημειώνεται πως το Κίεβο μετά τη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είχε προβεί σε έργα διακόπτοντας σε σημαντικό βαθμό την παροχή γλυκού νερου στην περιοχή.

Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της παροχής νερού στην Κριμαία.

Δημοφιλή