Politico: Μόνο κατ’ όνομα η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

«Μας χρωστάνε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα»
Elena Pejchinova via Getty Images

Για την έξοδο από το μνημόνιο και τι θα γίνει μετά, γράφει το Politico, δηλώνοντας πεπεισμένο ότι η έξοδος είναι μόνο κατ′ όνομα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα και με δηλώσει αξιωματούχων των Βρυξελλών που δεν κατονομάζονται, θα υπάρχει και μετά ένα είδος επιτήρησης.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Οι πιστωτές της έχουν άλλες προθέσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα τελευταία 8 χρόνια, θυμίζει το Politico, η Αθήνα δεν έχει τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών της, αφότου δέχτηκε μια σειρά περιορισμών και μεταρρυθμίσεων, σε αντάλαγμα των δανείων που πήρε για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Και τώρα οι αξιωματούχοι της λεγόμενης Τρόικας κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους.

«Παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. ευρώ, τότε είναι πρόβλημα της τράπεζας», λέει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Politico. «Μας χρωστάνε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Politico, ενώ οι άλλες χώρες που βρήκαν από μνημόνια, δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, η Ελλάδα θα έχει τη λεγόμενη «ενισχυμένης επιτήρησης», με τέσσερις ελέγχους το χρόνο.

Και όπως έγινε και με τις άλλες χώρες, οι επισκέψεις θα συνεχιστούν μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει το 75% των περίπου 230 δισ. ευρώ που χρωστά στους πιστωτές της.

«Το λουρί θα είναι κοντό», λέει άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θυμηθείτε, έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα δύο χρόνια να προχωρήσει σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές σε συντάξεις, που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια «καθαρή έξοδο» είναι ακόμη ένα «βρώμικο ψέμα της κυβέρνησης για να γλυκάνει τα επικείμενα μέτρα», το είχε θέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει για όση περισσότερη ανεξαρτησία μπορεί μετά την έξοδο», λέει άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Αλλά αν οι αγορές τους απορρίψουν, θα ξαναμπούν σε πρόγραμμα».

Για το χρέος αναφέρει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», λέει άλλος αξιωματούχος. «Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους».

Πηγή: Politico

Δημοφιλή