ΤΟ BLOG
07/04/2019 11:24 EEST | Updated 07/04/2019 11:26 EEST

Πολιτικοί προσδιορισμοί από το Brexit

Τι συμβαίνει όταν οι Δημοκρατίες υποκύπτουν σε εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα επαγγελματιών εκφραστών του λαϊκισμού.

Hannah Mckay / Reuters

Από την περίοδο πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος καθορισμού της πορείας της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα παράλογων και άφρονων πολιτικών επιλογών, που προσπαθούσαν να επιχειρήσουν να ανακόψουν με ανορθόδοξο τρόπο την δημοσκοπική άνοδο του ακραίου λαϊκιστή NaigelFarage, τα αδιέξοδα της Βρετανικής πολιτικής τάξης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή και συνεχή.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές λαϊκισμού ακολουθήθηκαν και μετά, από την αδυναμία κατανόησης του τι ακριβώς συνετέλεσθη, αδυναμία διαχείρισης ακόμα και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αλλά και της συμφωνίας με την ΕΕ πάνω στον οδικό χάρτη της αποχώρησης. Ένα πολιτικό εκκρεμμές που έχει ελλειμματικό χαρακτήρα στην κατανόηση του αποτελέσματος, ελλειμματικό χαρακτήρα στο να επιτύχει την εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών για την επόμενη μέρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο πεδίο της οικονομίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας.

Το εκλογικό σώμα όμως έχει αφεθεί κυριολεκτικά έρμαιο των Βρετανών λαϊκιστών να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει τα αποτελέσματα της επόμενης μέρας του Brexit. Και σήμερα βρίσκεται περιχαρακωμένο να ταλανίζεται, παρακολουθώντας έκπληκτο την πρωθυπουργό του, να αμφισβητείται ευθέως από την πιο σκληρή, ευρωσκεπτικιστική και ευρωφοβική τάση την Συντηρητικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική πολιτική συγκυρία, γεμάτη από προκλήσεις, κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Στην Ευρώπη του σήμερα, καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ενότητα μας, την ταυτότητα του Ευρωπαίου Πολίτη, την Δημοκρατία μας, τα επιτεύγματα μας στην Εσωτερική Αγορά, στα όσα έχουμε εξασφαλίσει με τις θεμελιώδεις ελευθερίες προσώπων, κεφαλαίων, κίνησης και υπηρεσιών. Τα προνόμια των κοινών πολιτικών, της αλληλεγγύης, που διέπουν το ενωσιακό οικοδόμημα.

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες οφείλουν να κατανοήσουν τις κρίσεις που προκαλούνται όταν οι Δημοκρατίες υποκύπτουν σε εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα επαγγελματιών εκφραστών του λαϊκισμού.