«Πολλά παιδιά» μεταξύ των νεκρών από τις φωτιές στην Ανατολική Αττική, λέει ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας

|
sooc

Στο νεκροτομείο της Αθήνας στο Γουδί, από το Σχιστό που βρίσκονταν μέχρι σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν οι σοροί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές φωτιές που ξέσπασαν στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, η αναγνώριση βάσει των εξωτερικών χαρακτηριστικών των σορών δηλαδή η απλή, μακροσκοπική αναγνώριση δεν είναι εύκολη στην προκειμένη περίπτωση, καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 «τα περισσότερα είναι αλλοιωμένα από τη φωτιά, αλλά σίγουρα θα γίνει πλήρης ταυτοποίηση μόνο με DNA και εργαστηριακούς τρόπους» προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Ο κ.Μπογιόκας αν και δεν αναφέρθηκε στον συνολικό αριθμό των νεκρών τόνισε, εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά πως «Δυστυχώς ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλά παιδιά...παιδάκια».

Ενδεικτικές των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και οι ιατροδικαστές μπροστά στο θέαμα των σορών από τις φωτιές που κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο στο Σχιστό, οι δηλώσεις του κ.Μπογιόκα. Όπως είπε η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ φορτισμένη και για τους ίδιους: «Είναι οι οικογένειες που μένουν πίσω και τις σκέφτεσαι. Όταν έρχονται οι μανάδες για τα παιδιά τους. Πώς να το αντιμετωπίσεις αυτό το πράγμα; Εντάξει, προσπαθούμε να να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται αλλά έχουμε και εμείς αισθήματα...Δεν είναι ένα και δύο για να πεις “εντάξει το αντέχω”. Εδώ μιλάμε για ιστορίες πολλές. Η μία μετά την άλλη. Έρχονται για αναγνώριση και...καταλαβαίνατε. Όλο αυτό μας κρατά σε μια διαρκή συναισθηματική φόρτιση. Και παράλληλα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».

Συνέστησε πάντως στους συγγενείς να κάνουν υπομονή προκειμένου να ταυτοποιηθούν όλοι οι σοροί καθώς πρόκειται για μια λεπτή και χρονοβόρα διαδικασία-για τις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η μακροσκοπική αναγνώριση- που θα διαρκέσει κάποια 24ωρα.

Σημειώνεται πως για το έργο της ταυτοποίησης των σορών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην σύσταση ειδικής ομάδας ιατροδικαστών και εμπειρογνωμόνων. Η ομάδα στελεχώνεται από προσωπικό των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό. Αποστολή της θα είναι να εξασφαλιστεί «με πλήρη αξιοπιστία» η αναγνώριση και ταυτοποίηση των θυμάτων και να πιστοποιηθούν τα αίτια θανάτου του καθενός.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ελπίζει πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι νεκροί στους συγγενείς τους ώστε να ταφούν.

Την Τρίτη έγινε γνωστό πως έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο αναγνώρισης θυμάτων από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με το οποίο όποιος δηλώσει αγνοούμενο είναι υποχρεωμένος να δώσει δείγμα γενετικού υλικού για να προχωρήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης.
Η αναγνώριση και ταυτοποίηση πραγματοποιείται συνήθως μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.

Όλες οι εξελίξεις: