Πώς δημιουργούνται τα «τέρατα χιονιού» της Ιαπωνίας

Εκτός από την Ιαπωνία κάτι παρόμοιο παρατηρείται και στη Φινλανδία.
Yahoo Magazines PYC

Κάθε χειμώνα, στις πλαγιές του βουνού Zaō, στην κεντρική Ιαπωνία δημιουργούν ένα φυσικό θαύμα που προσελκύεει χιλιάδες τουρίστες.

Τα σταγονίδια νερού που μεταφέρει ο ισχυρός υγρός άνεμος παγώνουν πάνω στα πεύκα του βουνού Zaō, με αποτέλεσμα στα κλαδιά τους σχηματίζεται μια επικάλυψη από πάγο. Όταν στα πεύκα από αυτή τη στρώση πάγου πέφτει το χιόνι δημιουργείται η… ψευδαίσθηση ότι τα πεύκα μοιάζουν με πανύψηλα, γκροτέσκο λευκά στοιχεία που οι Ιάπωνες αποκαλούν «τέρατα χιονιού» ή juhyo στα ιαπωνικά.

Ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων, χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων στα αειθαλή κωνοφόρα δέντρα είναι απαραίτητος για να σχηματίσουν τα «τέρατα χιονιού». Το περίεργο φαινόμενο εντοπίζεται σε λίγες περιοχές της Ιαπωνίας συνολικά, αν και το Mount Zaō είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο μέρος και άρα το πιο δημοφιλές για τους τουρίστες.

Εκτός από την Ιαπωνία κάτι παρόμοιο παρατηρείται και στη Φινλανδίαστο Εθνικό Πάρκο Riisitunturi. Η φινλανδική λέξη που χαρακτηρίζει και περιγράφει το φαινόμενο είναι «tykky».

South China Morning Post
South China Morning Post