ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/11/2018 13:35 EET | Updated 15/11/2018 13:42 EET

Πώς η αστυνομία έφτασε στο ιστιοπλοϊκό της κοκαΐνης

ΕΛ.ΑΣ.

Ο 42χρονος ιδιοκτήτης ενός καφέ - εστιατορίου στην Ακτή Κουμουνδούρου, ο 63χρονος ιδιοκτήτης μιας μάντρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στην Παλλήνη κι ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, που δήλωνε άνεργος, είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι χρηματοδότες του κυκλώματος που ετοιμάζονταν να μεταφέρει, με ιστιοπλοϊκό σκάφος, 382 κιλά κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία.

Στην παρουσίαση που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επισημάνθηκε ότι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών είχε την αρχική πληροφορία και στη συνέχεια απευθύνθηκε στη DEA, την Αμερική Δίωξη Ναρκωτικών, προκειμένου να ενημερωθούν οι Αρχές του Εκουαδόρ. Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018, στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ, συνελήφθησαν συνολικά εννέα μέλη της οργάνωσης, οι τρεις στην Ελλάδα και οι έξι στο Εκουαδόρ. Μάλιστα, στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής είχε μεταβεί μάλιστα για το σκοπό αυτό, αξιωματικός της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Συνολικά κατασχέθηκαν :

* στο Εκουαδόρ εντός ιστιοφόρου, ποσότητα κοκαΐνης βάρους 382 κιλών.

* στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

ΕΛ.ΑΣ.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης, είναι στο Εκουαδόρ συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα, ενώ -σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες για την ώρα πληροφορίες- ο ένας απ’ αυτούς είναι αδερφός του Αλβανού που συνελήφθη στην Ελλάδα.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Ο 42χρονος ιδιοκτήτης καφέ - εστιατορίου, ο οποίος είναι και γιος γνωστής αστρολόγου που απεβίωσε πρόσφατα, είχε κατά το παρελθόν καταδικαστεί για οικονομικές υποθέσεις, ενώ ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είχε κατηγορηθεί στην Ιταλία για υπόθεση διακίνησης 200 κιλών ακατέργαστης κάνναβης.

Θα κέρδιζαν έως και 11 εκατ. ευρώ

ΕΛ.ΑΣ.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 11 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι κάθε κιλό καθαρής κοκαΐνης πωλείται στο Εκουαδόρ από 2 έως 4 χιλιάδες δολάρια, ενώ στην αγορά της Αυστραλίας όπου θα κατέληγε το φορτίο η τιμή φτάνει τις 80 έως 100 χιλιάδες δολάρια το κιλό.

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:

* σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων,

* προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και

* ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στην αλλοδαπή, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών αυτής, ενώ επίκειται ανάπτυξη συνεργασίας με ομόλογες Αρχές και άλλων χωρών. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.