Πώς ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έγινε η νέα πρόκληση για τον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται όχι μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και σε ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία.
Lawrence Bryant / reuters

Ο ξαφνικός θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, λειτουργεί ως μια ακόμα ανατροπή στον ήδη ασταθή αγώνα για την προεδρία της χώρας, ενώ παράλληλα μετατοπίζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πανδημία του κορονοϊού και την στασιμότητα της οικονομίας στην πολιτική μάχη για τον διάδοχο της.

Η κενή θέση που προέκυψε στο Ανώτατο Δικαστήριο του έθνους μετά την απώλεια της Μπέιντερ σημαίνει μεταξύ άλλων πως οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι πολλά περισσότερα από μια μάχη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλο του, Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο και τον έλεγχο του Κογκρέσου, αναφέρουν πολιτικοί παράγοντες του τόπου.

Για την ακρίβεια θα είναι ένας υπαρξιακός αγώνας για τα δικαιώματα των πολιτών, την άμβλωση, την μετανάστευση και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια Αμερικανούς, που θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση που επικρατεί στην χώρα, δύο μόνο μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών.

Η αποχώρησή της Γκίνσμπεργκ από το προσκήνιο, ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

«Η νέα κατάσταση εναποθέτει ακόμα ένα πρόβλημα στην εκλογική μάχη», δήλωσε ο Τζιμ Μάνλεϊ, πρώην συνεργάτης του γερουσιαστή, Χάρι Ριντ όταν εκείνος ήταν ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

ASSOCIATED PRESS

Με άλλα λόγια, ο θάνατος της Γκίνσμπεργκ, της γυναίκας που έδωσε σκληρή μάχη για τα δικαιώματα των υπόλοιπων γυναικών και της σημαντικότερης φιλελεύθερης φωνής του δικαστηρίου, δίνει στον Τραμπ την ευκαιρία να επεκτείνει την συντηρητική πλειοψηφία σε μια ήδη διχασμένη Αμερική, λιγότερες από πενήντα μέρες πριν τις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να σημειώσει πως θα πρέπει να οριστεί διάδοχος άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ – ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 είχε απαιτήσει η Γκίνσμπεργκ να παραιτηθεί και την είχε επικρίνει επανειλημμένα – αποκτά πλέον τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το Ανώτατο Δικαστήριο περισσότερο από οποιονδήποτε πρόεδρο μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που είχε κάνει επίσης τρεις διορισμούς σε αυτό τα οκτώ χρόνια που έμεινε στην εξουσία το 1980, μετακινώντας το σώμα και τότε προς τα δεξιά.

Τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ θεωρούν την αλλαγή ισορροπίας στο Ανώτατο Δικαστήριο προτεραιότητα.

Οι ειδικοί επί του θέματος υπογραμμίζουν την ίδια ώρα, πως η επερχόμενη αναταραχή θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αποπροσανατολίσει τα βλέμματα των πολιτών από το ζήτημα της πανδημίας και της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε πιθανότατα να ενεργοποιήσει την συντηρητική ομάδα που πλαισιώνει τον ίδιο και η οποία αντιτίθεται στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αλλά και να θέσει νέες προκλήσεις για τους Δημοκρατικούς που φοβούνται μια πραγματική μετατόπιση των ισορροπιών των εξουσιών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

O Nτέιβιντ Γκέργκεν, πολιτικός σύμβουλος τεσσάρων προέδρων, τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων στο παρελθόν, τόνισε πως «η νέα απώλεια θα πυροδοτήσει τιτάνιες μάχες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις εκλογές».

Ας μην ξεχνάμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, έχει ήδη διορίσει δύο συντηρητικούς σε καίριες θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Πρόκειται για τον Νέιλ Γκόρσατς, το 2017 και τον Μπρετ Κάβανο το 2018, ο οποίος μάλιστα έχει δεχτεί κατηγορίες και για σεξουαλική επίθεση.

Jonathan Ernst / reuters

Η Σούζαν Άντονι Λιστ, μια γνωστή στις ΗΠΑ ομάδα κατά των αμβλώσεων, δήλωσε πως είναι τώρα η ευκαιρία για τους Ρεπουμπλικάνους να διορίσουν έναν άνθρωπο που «θα λειτουργήσει ως σήμα κατατεθέν για τον αγώνα του έθνους υπέρ του αγέννητου παιδιού».

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει κάνει ακόμα γνωστή την λίστα με τα πιθανά ονόματα-επιλογές για την νέα θέση που έχει προκύψει, ωστόσο δεσμεύτηκε πως επιθυμία του είναι να διορίσει μια μαύρη γυναίκα, εάν εκείνος βρεθεί στην θέση του προέδρου.

Η γερουσιαστής και υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο εδώ. H ίδια και ο σύζυγος της, Ντάγκλας Έμποφ, το πρωί του Σαββάτου επισκέφτηκαν το Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην Γκίνσμπεργκ, δήλωσε ένας συνεργάτης του Μπάιντεν.

(Με πληροφορίες από Reuters, HuffPost, BBC)

Δημοφιλή