Πώς οι πλούσιοι G20 μποϊκοτάρουν την πράσινη μετάβαση σε βάρος των φτωχών χωρών

Οι G20 δαπάνησαν τα τελευταία τρία χρόνια 142 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε φτωχές χώρες για να μην «μολύνουν» τις δικές τους.
via Associated Press

Τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, ορθώνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου καθώς εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις φτωχές χώρες, παρά τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι G20 δαπάνησαν τα τελευταία τρία χρόνια 142 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, παρά τη δέσμευση των G7 να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με ΑΠΕ.

Οι 20 πιο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Japan Bank for International Cooperation (JBIC) και αρκετές ακόμη, διέθεσαν αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων σε άλλες χώρες από το 2020 έως το 2022, σύμφωνα με τις οργανώσεις Oil Change International (OCI) και τους «Φίλους της Γης».

Ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά των ηγετών των G7 στην Τζακάρντα της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2022.
Ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά των ηγετών των G7 στην Τζακάρντα της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2022.
via Associated Press

Ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι μεγαλύτερες πηγές τέτοιας χρηματοδότησης, ενώ το φυσικό αέριο έλαβε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση ξεπερνώντας κατά πολύ αυτή για τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Η αλήθεια πίσω από το «καθαρό» προφίλ

Το παράδοξο είναι ότι οι οικονομίες αυτές προσπαθούν να υιοθετήσουν το προφίλ της «χώρας που νοιάζεται για το περιβάλλον» αθετώντας τη δέσμευσή τους το 2022 (G7) να σταματήσουν τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων σε άλλες χώρες.

Κι ενώ η χρηματοδότηση για τον άνθρακα μειώθηκε κατακόρυφα, η χρηματοδότηση για έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό.

Τέτοια έργα είναι το κοίτασμα αερίου Scarborough στην Αυστραλία, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στο Μεξικό, οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο της ολλανδικής Shell κατά μήκος της Νότιας Αφρικής το 2021 και πολλά ακόμη σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Οι ερευνητές της OCI διαπίστωσαν, ότι η Ιαπωνία είναι από τις χώρες που συνεχίζει μέχρι και το 2024 να πραγματοποιεί επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενη τα κενά της συμφωνίας των G7.

Δισεκατομύρια δολάρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για έργα σε ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια της τριετίας (2020-2023) από τα οποία περίπου τα δύο τρίτα πήγαν σε έργα φυσικού αερίου.

via Associated Press

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία παρείχαν επίσης δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση ετησίως σε έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό πριν από το τέλος του 2022-23, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο.

Ο Καναδάς δαπάνησε κάτι λιγότερο από 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο, την ίδια περίοδο, η Νότια Κορέα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ιαπωνία περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Claire O’Manique, οικονομική αναλύτρια της OCI υποστηρίζει ότι «ενώ οι πλούσιες χώρες συνεχίζουν να καθυστερούν και να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να χρηματοδοτήσουν έργα πράσινης μετάβασης, χώρες όπως ο Καναδάς, η Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ διαθέτουν δισεκατομμύρια για ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το κλίμα».

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις προς τις πλούσιες χώρες για το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της κλιματικής κρίσης και να απαιτήσουμε να κινηθούν ταχύτερα προς τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα και να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης» υποστηρίζει η O’Manique.

«Μαύρο πρόβατο» η Ιαπωνία

Ο Makiko Arima, επικεφαλής οικονομικών της OCI, κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει να υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα. Η Ιαπωνία άσκησε πιέσεις στα παρασκήνια για να σταματήσει τις χώρες της G7 να υιοθετήσουν μια ισχυρότερη στάση για τα ορυκτά καύσιμα, υπέρ ορισμένων βασικών έργων της.

Η Ιαπωνία είναι το «μαύρο πρόβατο» καθώς εκτροχιάζει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την Ασία και παγκοσμίως.
Η Ιαπωνία είναι το «μαύρο πρόβατο» καθώς εκτροχιάζει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την Ασία και παγκοσμίως.
via Associated Press

«Η Ιαπωνία εκτροχιάζει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την Ασία και παγκοσμίως. Παρά τη δέσμευσή της G7 να τερματίσει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων, οι δημόσιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της, όπως η Japan Bank for International Cooperation συνεχίζουν να υποστηρίζουν τέτοια έργα».

«Η JBIC διερευνά επίσης πληροφορίες ότι η Ιαπωνία δεν τήρησε τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικπούς όρους για την ανάπτυξη του πρώτου τερματικού σταθμού LNG στο Batangas των Φιλιππίνων» τόνισε ο Αρίμα υπογραμμίζοντας ότι «η Ιαπωνία πρέπει να βάλει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από το κέρδος και να μετατοπίσει τα οικονομικά της από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Δημοφιλή