Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα: Το πρωτόκολλο για αφίξεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης

Οι οδηγίες της κυβέρνησης για τους επισκέπτες στη χώρα μας.
.
.
Eurokinissi

Τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες για τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, παρουσιάζει η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Οι αφίξεις αρχίζουν από 1η Ιουλίου και θα συνοδεύονται από ελέγχους για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Βασικό τμήμα της όλης διαδικασίας είναι το αποκαλούμενο PLF (Passenger Locator Form) το οποίο καλούνται όλοι οι επισκέπτες να συμπληρώνουν, τουλάχιστον 48 ώρες πριν εισέλθουν στη χώρα, παρέχοντας πληροφορίες για το σημείο αναχώρησης, τη διάρκεια προηγούμενων διαμονών σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση όπου θα διαμένουν κατά την παραμονή τους στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρωτόκολλο για τις αφίξεις από αέρος

-Άφιξη επιβατών στην πύλη αφίξεων.

-Μετάβαση στην περιοχή όπου βρίσκεται το προσωπικό που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους, όπου ελέγχεται ο μοναδικός QR code που έχει ο κάθε επιβάτης στο κινητό ή εκτυπωμένο.

-Το προσωπικό κατευθύνει τους επιβάτες, ανάλογα με το QR code, είτε στην περιοχή ελέγχων είτε στην έξοδο. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι επιβάτες που έχουν εξεταστεί για τον κορονοϊό πρέπει να αυτοαπομονώνονται στη διεύθυνση του τελικού τους προορισμού που έχουν δηλώσει στο PLF. Όταν τελειώσει ο έλεγχος, κατευθύνονται προς την έξοδο. Οι επιβάτες υποχρεούνται να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής (μάσκες και απόσταση).

Πρωτόκολλο για τις αφίξεις από την θάλασσα

-Άφιξη των επιβατών που έρχονται με τα πόδια στην κύρια πύλη εισόδου.

-Αυτοί που έρχονται με οχήματα κατευθύνονται στην πύλη ειδικής εισόδου.

-Όλοι οι επιβάτες μεταφέρονται σε χώρους όπου υπάρχει ειδικό προσωπικό ελέγχου και εξετάζονται τα QR Code.

-Από εκεί και πέρα, είτε κατευθύνονται στον χώρο ελέγχου ή τους επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, πρέπει να αυτοπεριορίζονται στη διεύθυνση που δήλωσαν στο PLF, όπως προαναφέρθηκε. Υποχρεωτική η χρήση μασκών και η τήρηση αποστάσεων.

Πρωτόκολλο για τις αφίξεις στα χερσαία σύνορα

-Άφιξη στο σημείο ελέγχου. Όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να υποβάλουν μια ολοκληρωμένη PLF κατευθείαν κατά την άφιξή τους.

-Πραγματοποιούνται έλεγχοι διαβατηρίων και τελωνειακοί έλεγχοι κι ελέγχονται τα QR codes.

-Οδηγούνται είτε στον χώρο ελέγχων είτε τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον προορισμό τους στη χώρα, λαμβάνοντας οδηγίες από το προσωπικό- ειδικά όσον αφορά στις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν εάν αντιληφθούν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (οπότε και πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ). Εάν σχεδιάζουν να σταματήσουν σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, πρέπει ν το δηλώσουν και να αναφέρουν τον αρχικό προορισμό και τους επόμενους για τις επόμενες επτά ημέρες. Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα λειτουργούν στα σημεία ελέγχου στα σύνορα. Αυτοπεριορισμός τους στις διευθύνσεις τελικού προορισμού που δήλωσαν στο PLF. Τα δεδομένα τους εισάγονται στο σύστημα πληροφοριών του ΕΟΔΥ, που συνδέεται με το μητρώο COVID για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, εισέρχονται στη χώρα, λαμβάνοντας οδηγίες για τον αυτοπεριορισμό μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποστάσεις).