Μέγαρο Μαξίμου: Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού στην κορυφή της ατζέντας

«Φυγή προς τα εμπρός» με προτεραιότητα της κυβέρνησης τα θέματα οικονομίας και κοινωνίας, μετά την εμπλοκή Παππά - Μιωνή και την επαναφορά της υπόθεσης Novartis στο προσκήνιο μέσω ΗΠΑ..
NurPhoto via Getty Images

Μετά από ένα διάστημα πυκνών πολιτικών εξελίξεων λόγω της «υπόθεσης Παππά» και του θέματος της Novartis –με την έκβαση και των δύο να αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ όπως επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη- οι προτεραιότητες της κυβέρνησης εστιάζονται κυρίως στο «μέτωπο» της οικονομίας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι δεν θα μπουν σε διαδικασία λογομαχίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς προηγείται η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ένα από τα θέματα που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτό του τουρισμού. Η στόχευση είναι διπλή: από τη μία να αποδειχθεί στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα, αλλά και να κερδηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας που φέτος, λόγω του κορονοϊού, θα είναι μικρότερη από κάθε άλλη φορά.

Την 1 Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας και γίνονται μαραθώνιες συσκέψεις και συνεχείς παρατηρήσεις των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς απαιτείται η μέγιστη δυνατή προετοιμασία. Επειδή παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού σε κάποια κράτη, καταγράφονται και διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη εκτιμάται ότι θα έχουν γεφυρωθεί αυτές οι διαφορές και επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις πριν από την 1η Ιουλίου για το τι θα ισχύσει και ποιες χώρες θα στέλνουν ελεύθερα ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σε ποιες θα υπάρξει καθολική απαγόρευση αλλά και τι θα γίνει με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Με δεδομένο ότι το θέμα του τουρισμού θα απασχολήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τρίτη 30 Ιουνίου, είναι πολύ πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν την ίδια μέρα.

Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια της χώρας οι τελικές ασκήσεις προσομοίωσης για το προσωπικό που θα συμμετέχει στην διαδικασία των υγειονομικών ελέγχων. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους των τουριστικών περιοχών, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε εφόσον χρειαστεί να λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Από την κυβέρνηση δίνεται έμφαση και στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Ήδη τρέχουν δύο πάράλληλα προγράμματα, ένα από το Υπουργείο Εργασίας, το «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021», και ένα από το Υπουργείο Τουρισμού που ονομάζεται «Τουρισμός Για Όλους». Εκτιμάται ότι μέσω των δύο προγραμμάτων 550.000 πολίτες θα κάνουν φέτος διακοπές.

Ήδη στο πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2020-2021», σε μόλις 24 ώρες, οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 110.000. Το φετινό πρόγραμμα αφορά 300.000 δικαιούχους και για πρώτη φορά επιδοτεί και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι την 2α Ιουλίου.

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», του Υπουργείου Τουρισμού, δίνεται η ευκαιρία σε 250.000 δικαιούχους να κάνουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπές σε μια σειρά από προορισμούς, σε όλη τη χώρα. Οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου και θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.

Μεταρρυθμίσεις και Ελληνικό

Από την κυβέρνηση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο που θα καθορίζει το πως θα γίνονται πλέον οι πορείες και το οποίο αναμένεται να πάει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα του Ελληνικού, με κυβερνητικά στελέχη να λένε ότι «μπήκε το νερό στ΄αυλάκι», καθώς έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Όπως υποστηρίζουν, η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης μπορεί να γίνει αιτία προσέλκυσης και άλλων μεγάλων επενδύσεων, κάτι που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.