Πώς θα φτιάξουμε το καλύτερο μοχίτο

Κορυφαίοι διεθνείς μπάρμαν αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.
francesco Benincasa / 500px via Getty Images

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, όλοι οι δρόμοι οδοηγούν σε ένα δροσιστικό ποτό. Και αυτό δεν είναι άλλο, από ένα από τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στα κοκτέιλ, το μοχίτο.

«Ένα ποιοτικό μοχίτο, μας μεταφέρει αυτόματα σε ένα μέρος τροπικής χαλάρωσης. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ επιδρά άμεσα, ενισχύοντας τη διάθεσή μου», ομολογεί ο Κάιλ Άντερσον Σμιθ, διευθυντής μπαρ στο Σικάγο και σύμβουλος ποτών στο Camp Yoshi.

Ελαφρύ και αναζωογονητικό, αυτό το κουβανέζικο κοκτέιλ, είναι πανεύκολο και απόλυτα δροσιστικό. Ωστόσο, ακριβώς επειδή απαιτεί τόσο λίγα υλικά, το βάρος πέφτει στη σωστή εκτέλεση της συνταγής.

Aφού συζητήσαμε με κορυφαίους μπάρμαν ανά τον κόσμο, συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές, προκειμένου να πετύχουμε το τέλειο μοχίτο.

Η ανατομία του μοχίτο

Το μοχίτο προέρχεται από την Κούβα, τη γενέτειρα του ρούμι. Το ρούμι, είναι το μοναδικό αλκοολούχο ποτό που περιλαμβάνεται στο μοχίτο. Γι’αυτό άλλωστε η παρασκευή του στο σπίτι καθίσταται τόσο απλή.

Το τέλειο μοχίτο ξεκινάει με ρούμι, λάιμ, κάποιο γλυκαντικό και φύλλα μέντας, δηλαδή υλικά που πιθανότατα, έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας.

Πώς θα το φτάσουμε στην τελειότητα

Επιλέγουμε το σωστό ρούμι

Σε ό,τι αφορά το ρούμι, το κύριαρχο συστατικό του μοχίτο, η πλειοψηφία των μπάρμαν συμφωνούν στο προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε.

«Το Bacardi Superior είναι ίσως το πιο εύκολα προσβάσιμο λευκό ρούμι για τους ”μπάρμαν του σπιτιού” και ποτέ δεν χάνει τη δημοτικότητά του», δηλώνει η μπαργούμαν Τζόρτζια Τόμσον.

Δεν ξεχνάμε τη σόδα

Το μοχίτο μας χρειάζεται λίγη «σπιρτάδα», επομένως η σόδα θα προσφέρει γευσικά.

Ανακατεύουμε μεθοδικά

Το μοχίτο συγκαταλέγεται στα λιγότερο αγαπημένα κοκτέιλ των μπάρμαν, καθώς προκειμένου να ανακατέψουμε τα φύλλα δυόσμου, απαιτείται χρόνος και κόπος.

«Μου αρέσει να προσθέτω λίγη ακατέργαστη ζάχαρη, απλό σιρόπι και χυμό από μισό λάιμ με το δυόσμο. Με αυτό τον τρόπο η ζάχαρη αμέσως παίρνει τη γεύση από τα φύλλα δυόσμου», εξηγεί ο Τζο Μέρφι, μπάρμαν στο June Farms της Νέας Υόρκης.

Η βασική συνταγή: Ουκ εν τω πολλώ το ευ

  • 30ml λευκό ρούμι
  • 15ml χυμός λάιμ
  • 1 κ.γ. απλό σιρόπι
  • Πέντε φύλλα μέντας
  • Σόδα

Ετοιμάζουμε το πιο άπαιχτο μοχίτο

  • Αρχικά ανακατεύουμε το χυμό λάιμ, το απλό σιρόπι και τα φύλλα μέντας.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από τη σόδα, σε ένα σέικερ με πάγο και ανακινούμε.
  • Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα ποτήρι.
  • Γεμίζουμε το ποτήρι με φρέσκο θριμματισμένο πάγο.
  • Προσθέτουμε λίγη σόδα.
Giuseppe Lombardo / EyeEm via Getty Images

Αποφεύγουμε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες παγίδες

Σε καμία περίπτωση δεν κόβουμε τα φύλλα δυόσμου σε πολύ μικρά κομμάτια. Κανείς μας δεν θα ήθελε τα φύλλα να φράζουν το καλαμάκι του, ούτε να απολαμβάνει μια συζήτηση με φίλους, ενώ κάτι πράσινο είναι κολλημμένο στα δόντια του.

Δεν χρησιμοποιούμε στο κοκτέιλ μας υπερβολική ποσότητα δυόσμου, καθώς απελευθερώνει μια πικρή γεύση.

Δεν διαστάζουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω

Εφόσον κατακτήσουμε τη βασική συνταγή του Μοχίτο, μπορούμε να πειραματιστούμε επιλέγοντας αρωματισμένο ρούμι με ανανά ή καρύδα. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιλέξουμε το δεύτερο, φροντίζουμε η ποσότητα στο κοκτέιλ μας να είναι ελάχιστη, καθώς η τροπική γεύση της καρύδας είναι εξαιρετικά έντονη.

Επιπλέον, είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ των μπάρμαν, στη συνταγή να προσθέτουν και μια φράουλα. Χωρίς καθόλου κόπο το μοχίτο θα αποτελέσει την τέλεια συντροφιά τα μοναχικά βράδια, αλλά και το ιδανικό ποτό για το επόμενο καλοκαιρινό σουαρέ. Ας το απολαύσουμε!