Πόσα χρήματα ξοδεύουμε σε τρόφιμα και αναψυκτικά

Και πόσα οι Ευρωπαίοι;
|
Tom Werner via Getty Images

Περίπου 1.047 δισεκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Πρόκειται για νούμερο που ισοδυναμεί με το 6,6% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Μιλάμε για το 12,1% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται η τρίτη πιο δαπανηρή για ένα νοικοκυριό μετά την στέγαση, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση στην ΕΕ με ποσοστό 16,9%, ενώ μακράν το πιο υψηλό ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία, όπου το 27,8% της καταναλωτικής δαπάνης (1/5) προορίζεται για τροφή και μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό είναι κάτω του 10% για τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο (7,8%), την Ιρλανδία (8,7%), το Λουξεμβούργο (9,1%) και την Αυστρία (9,7%).

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα για την οποία έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από το 2017

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ρουμανία, όπου το 27,8% της καταναλωτικής δαπάνης (1/5) προορίζεται για τροφή και μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Τα επόμενα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Λιθουανία (20,9%) και στην Εσθονία (19,6%).

Από το 2008 έως το 2018, δηλαδή σε διάστημα μιας δεκαετίας, το μερίδιο των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών για τα τρόφιμα μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερό στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (από 24,8% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών το 2008 σε 20,9% το 2018 ή πτώση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων), ακολουθούμενη από την Πολωνία (-3,4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Μάλτα (-3,0 ποσοστιαίες μονάδες).

Πηγή: Eurostat

Πήγαινε στην αρχική σελίδα