Πόσο ακριβώς χρόνο πρέπει να χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε

Ένας ειδικός στον ύπνο αποκαλύπτει τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται ένας υγιής άνθρωπος για να αποκοιμηθεί.
.
urbazon via Getty Images
.

Ας φανταστούμε τη σκηνή: Φτάνουμε στο σπίτι, στραπατσαρισμένοι και στοιχειωμένοι από μια μεγάλη, κουραστική μέρα εργασίας. Το γυμναστήριο ήταν επίπονο. Η μετακίνησή σας καθυστέρησε. Το δείπνο μας δεν έχει ακόμη μαγειρευτεί.

Μια, μοναδική, παρηγοριά αστράφτει μέσα από την κοινότοπη ομίχλη του... πόνου. «Τουλάχιστον θα κοιμηθώ καλά απόψε», λέμε στον εαυτό μας.

Το να αποκοιμηθούμε μόλις το κεφάλι μας ακουμπήσει στο μαξιλάρι έχει από καιρό χαιρετιστεί ως η ιδανική εικόνα ύπνου και θεωρείται ως σημάδι ότι έχουμε κοπιάσει αρκετά για να κερδίσουμε την υποτιθέμενη τέλεια νυχτερινή χαρά.

Αλλά πρόσφατα, το NPR αποκάλυψε ότι το να πέφτουμε ξεροί τακτικά μόλις το σώμα μας ακουμπήσει στο στρώμα, μπορεί να είναι το σημάδι σοβαρότερων προβλημάτων.

Ορίστε;

Ναι ― πραγματικά, κάποιος μπορεί να αποκοιμηθεί πολύ γρήγορα, λέει η Ρεμπέκα Ρόμπινς, επιστήμονας ύπνου στο Brigham and Women’s Hospital και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Είναι μύθος το ότι ο καλός ύπνος σημαίνει να βρεθούμε σε απόσταση αναπνοής από το μαξιλάρι και να αποκοιμηθούμε αμέσως», λέει η ειδικός στο NPR, «επειδή ο ύπνος είναι μια διαδικασία».

Θα πρέπει να μας παίρνει περίπου 15 - 20 λεπτά για να αποκοιμηθούμε, ανέφερε. Και αν αφιερώνουμε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτό, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχουμε καταπονήσει τον εαυτό μας ή είμαστε σε διαρκή κατάσταση εξάντλησης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μας παίρνει ο ύπνος οπουδήποτε και παντού, ακόμη και σε άβολα μέρη όπως στο τρένο ή στο γραφείο μας.

«Αν πεθαίναμε της πείνας και βρισκόμασταν με κάθε ευκαιρία να τρώμε ένα τεράστιο γεύμα το οποίο καταναλώναμε λαίμαργα, αυτό πιθανότατα θα ήταν ένα σημάδι ότι δεν τρεφόμαστε αρκετά», επεσήμανε.

«Το ίδιο πράγμα ισχύει και με τον ύπνο».

Έτσι, εάν είμαστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που «μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε», ίσως να είναι καλό να βεβαιωθούμε ότι κοιμόμαστε αρκετά τη νύχτα (τουλάχιστον επτά ώρες, λέει η Ρόμπινς).

Κι αν, όπως κι εγώ, πιάνουμε τον εαυτό μας να κοπιάζουμε για να αποκοιμηθούμε, τουλάχιστον ας μας παρηγορεί το γεγονός ότι - με την προϋπόθεση ότι δεν μας παίρνει και πάρα πολύ ώρα να κοιμηθούμε - τουλάχιστον ξεκουραζόμαστε καλά.