«Πόσο μακριά θέλετε να πάτε;» -Τζον Κατσιματίδης: Από τη Νίσυρο στην 5η Λεωφόρο

«Μαθήματα από ένα Δισεκατομμυριούχο της κοινής λογικής», σε μία αποκλειστική συνέντευξη στη HuffPost Greece.
Tony Shi Photography via Getty Images

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Red Apple, αποκαλύπτει πώς το ένστικτό του και η κοινή λογική του τον οδήγησαν σε τεράστια επιχειρηματική επιτυχία σε αυτή τη λεπτομερή περιγραφή μιας απίστευτης ιστορίας.

Γεννημένος στο μικρό ελληνικό νησί της Νισύρου, ο Τζον Κατσιματίδης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του, στην αγκαλιά της μητέρας του Δέσποινας Εμμανουηλίδου στην ηλικία των έξι μηνών και γρήγορα έγινε πραγματικός Νεοϋορκέζος, μεγαλωμένος στο Χάρλεμ.

.
.
Αποκλειστικές φωτογραφίες από το αρχείο του Τζό Κατσιματίδη

Πήγαινε στο σχολείο τη μέρα και δούλευε σε ένα παντοπωλείο της γειτονιάς τη νύχτα για να βοηθήσει τους γονείς του να πληρώσουν τους λογαριασμούς μέχρι που, παράτησε το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επιλέγοντας να εργαστεί στην επιχείρηση του μικρού παντοπωλείου με πλήρη απασχόληση.

.
.
Αποκλειστικές φωτογραφίες από το αρχείο του Τζό Κατσιματίδη

Σήμερα, αυτή η επιχείρηση του ταπεινού παντοπωλείου έχει γίνει το Red Apple Group, ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με ενδιαφέροντα στην ενέργεια, τα ακίνητα, την αεροπορία, το μπέιζμπολ, την ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού ραδιοφωνικού σταθμού WABC, όπου ο Τζoν φιλοξενεί κορυφαίες προσωπικότητες στην κυβέρνηση, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, και την οικονομία.

29 Ιανουαρίου 2013 Ο Τζον Κατσιματίδης σε προεκλογική εκστρατεία για το το δήμο της Νέας Υόρκης.
29 Ιανουαρίου 2013 Ο Τζον Κατσιματίδης σε προεκλογική εκστρατεία για το το δήμο της Νέας Υόρκης.
via Associated Press

Όπως αποκαλύπτει ο Κατσιματίδης, το Αμερικανικό Όνειρο δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο οδηγιών — ούτε καν υπάρχει ένα που να ενημερώνει πότε θα φτάσει κάποιος στον τερματισμό.

Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του « Πόσο μακριά θέλετε να πάτε;» αφηγείται τη δυναμική ιστορία του Κατσιματίδη, από το ξεκίνημά του στον κλάδο των παντοπωλείων έως την είσοδό του στον πολιτικό στίβο, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

.
.
.

Ο Τζόν έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του σχεδόν σε όλα σχεδόν τα πεδία, αλλά δεν έχει τελειώσει με τις περιπέτειές του. Προσωπικός φίλος της οικογένειας Κλίντον θεωρήθηκε κάποτε πως ήταν Δημοκρατικός, αλλά ο Τζόν είναι σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικάνος που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πετρελαϊκής οικογένειας.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί ο Τζόν Κατσιματίδης ανοίγει όλα τα χαρτιά του:

- Γιατί αποφασίσατε να εκδώσετε ένα τέτοιο βιβλίο τώρα; Είναι μια βιογραφία ή περισσότερο οδηγίες για το πώς να γίνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας;

Ενώ οι αναμνήσεις μου είναι ακόμα έντονες και καλά κρατεί η μνήμη μου, αποφάσισα να συγκεντρώσω τα απομνημονεύματα της ζωής μου για να έρθουν κάποια μέρα τα παιδιά και τα εγγόνια μου καθώς και οι φίλοι μου να καταλάβουν το μυστικό της επιτυχίας μου. Στο βιβλίο αποτυπώνεται το πως οι αποφάσεις της κοινής λογικής είναι σημαντικές καθώς στη ζωή συναντάς τόσες πολλές διασταυρώσεις και πρέπει να αποφασίσεις τον δρόμο που θα πάρεις!

- Στον 21ο αιώνα είναι δυνατόν κάποιος να ξεκινήσει από το μηδέν και να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας;

Πιστεύω ότι είναι. Η επιτυχία έρχεται με θυσίες και ήθελα να σταθώ αυτό το σημείο. Πρέπει να δουλέψει κανείς σκληρά και να είναι πρόθυμος να κάνει θυσίες! Δεν μπορείς να πετύχεις αν θέλεις να δουλεύεις τρεις μέρες την εβδομάδα, πρέπει να είσαι αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στη δουλειά. Εάν δείτε τους νέους νόμους για την απελευθέρωση της χρήσης της μαριχουάνας θα πρέπει να σημειώσετε πως τα παιδιά από 12 έως 26 ετών που το μυαλό τους είναι σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης εάν παίρνουν ναρκωτικά θα μειώσουν τη νοημοσύνη σας περίπου κατά 15%... Εάν παραβιάσεις τους νόμους της ιδιοκτησίας ακινήτων, ενδέχεται να μην σου επιτρέψουν να υπογράψεις ενοικιαστήριο για επόμενα 15 χρόνια... Εάν συμμετέχεις σε αθλήματα όπου δέχεται τακτικά χτύπημα το ΚΕΦΑΛΙ σου, παράδειγμα η πυγμαχία, το football κλπ και αυτό επηρεάζει τη νοημοσύνη σου... Όπως μου έμαθε η Ελληνίδα μάνα μου... απόφυγε ένα λεπτό κακής απόφασης που θα σε καταδιώκει τα επόμενα 100 χρόνια.

.
.
Αποκλειστικές φωτογραφίες από το αρχείο του Τζό Κατσιματίδη

- Ποια είναι η συμβουλή σας στους νέους επιχειρηματίες;

Εργαστείτε σκληρά ..... Η αποτυχία ΔΕΝ είναι επιλογή

- Προσφέρει η Ελλάδα ευκαιρίες για νέες επιτυχημένες επιχειρήσεις;

Δύσκολο για μένα να συζητήσω για την Ελλάδα, παρόλο που γεννήθηκα εκεί, παρόλο που αγαπώ τη χώρα των προπατόρων μου. Είναι πιο δύσκολο... Η Νέα Υόρκη όπου μεγάλωσα παρέχει μεγάλες ευκαιρίες όπου η επιτυχία είναι πιο εύκολη.

- Προσφέρουν οι ΗΠΑ ευκαιρίες για τεράστια επιτυχία στην επιχειρηματικότητα σήμερα;

Ναι σε άλλα διαφορετικά πεδία!

- Πόσο έχει επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία την παγκόσμια οικονομία;

Η παγκόσμια οικονομία επηρεάστηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν όταν έκανε την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα «του λαού» μετά το κλείσιμο του αγωγού Keystone. Το πετρέλαιο ήταν 55,00 δολάρια το βαρέλι, αλλά πήγε στα 115,00 έως 120,00 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που προκάλεσε αυξήσεις στις αγορές σχεδόν σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της βενζίνης, κ.λπ., που αποδείχθηκε ότι ήταν πρόβλημα για τη φτωχή και τη μεσαία τάξη.

Στη συνέχεια, η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής το θεώρησε ως πληθωρισμό και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια προκαλώντας πρόβλημα στην ακίνητη περιουσία που αποτελεί το 20% της Αμερικής - νέα σπίτια, νέες κατασκευές και αγορά νέων κατοικιών.

- Τι πιστεύετε για τη νέα γενιά πολυδισεκατομμυριούχων όπως ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg, ο Jeff Bezos κ.λπ.;

Έκαναν τα χρήματά τους πολύ γρήγορα και ανησυχώ για αυτούς. Δεν τα έκαναν με τον «παλιομοδίτικο τρόπο» δουλεύοντας σκληρά.

Νέα Υόρκη Απρίλιος2022 ο John Catsimatidis με τη σύζυγό του Margo Catsimatidis
Νέα Υόρκη Απρίλιος2022 ο John Catsimatidis με τη σύζυγό του Margo Catsimatidis
Patrick McMullan via Getty Images

- Τι σας ξυπνάει κάθε μέρα;

Μια παγκόσμια ύφεση και ο σοσιαλιστής ηγέτης που προσπαθεί να αλλάξει τις ΗΠΑ από μια χώρα του ελεύθερου εμπορίου σε μια σοσιαλιστική χώρα. Οι σοσιαλιστές σε μόλις 20 χρόνια κατέλαβαν την πλουσιότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, τη Βενεζουέλα και την κατέστρεψαν ολοσχερώς. Αυτό επιχειρούν να κάνουν και εδώ στις ΗΠΑ.

- Τι θα έπρεπε να προτείνετε στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να επενδύσω στην Ελλάδα – τόσοι πολλοί αποκλεισμοί κι εμπόδια. Δεν τα κατάφερα ποτέ. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα, υπέροχος τουρισμός, με μεγάλα πλεονεκτήματα σε ορυκτά και η πρότασή μου είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας.

- Βλέπετε το τέλος της ισχύος των πετρελαιοειδών; Έχετε επενδύσει σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας;

Με τίποτα. Το πετρέλαιο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια. Όποιος πιστεύει ότι θα διοικήσει μια χώρα με αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι πραγματικά ανόητος. Η επόμενη πράσινη ενέργεια στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι η σπονδυλωτή πυρηνική ενέργεια. Αν δεν το πιστεύετε, θα σας πουλήσω τη γέφυρα του Μπρούκλιν!

- Ποια είναι η καθημερινότητά σας;

Συναντήσεις προσωπικού για να μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στην Εταιρεία και αφιερώνω το 20% του χρόνου μου στις νέες επιχειρήσεις.

- Από τη Νίσυρο έως την 5η Λεωφόρο πόσο μακριά είναι;

Είναι ένας μακρύς δρόμος γεμάτος σκληρή δουλειά, αφοσίωση στον προσωπικό αγώνα και πάθος για την επιτυχία.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη είναι η συγγραφέας του μυθιστορήματος ’"Για την Αγάπη των Άλλων"που αποτελεί την προσωπική ιστορία της Δέσποινας Εμμανουηλίδου, μητέρας του Τζον Κατσιματίδη!