Πότε πρέπει να πετάξεις το παλιό σου στρώμα και τα παλιά σου μαξιλάρια

Μήπως έχεις ήδη αργήσει;
santypan via Getty Images

Φρεσκάρισμα. Αυτή είναι η σωστή λέξη. Και η κρεβατοκάμαρα θέλει φρεσκάρισμα, ίσως συχνότερα από όσο πιστεύαμε.

Ας δούμε ποιο είναι το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να αντικαταστήσουμε τα παλιά μας πράγματα, στο δωμάτιο που κοιμόμαστε.

Στρώμα: 10 χρόνια

Αν έχετε το στρώμα σας περισσότερο από 10 χρόνια, ίσως είναι καιρός να πάτε για ψώνια. Ανάλογα με τον τύπο του κρεβατιού, θα μπορούσε η διάρκεια ζωής του να είναι ακόμα μικρότερη. Τα στρώματα latex έχουν διάρκεια ζωής περίπου οκτώ χρόνια, τα memory foam γύρω στα επτά και τα στρώματα με ελατήρια ακόμα λιγότερα, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάζει το nbc.

Δυστυχώς, παίζει ρόλο και η ηλικία του χρήστη του στρώματος. Εάν είστε πάνω από 40 ετών, μπορείτε να περιμένετε ακόμα λιγότερα από ένα στρώμα, καθώς «το σώμα σας ανέχεται λιγότερη πίεση καθώς μεγαλώνει».

Πώς ξέρεις πραγματικά πότε να αντικαταστήσεις το παλιό με το νέο; Απλά ακούστε το σώμα σας. Εάν νιώθετε ”γενικά άβολα ή έχετε ξυπνήσει με πόνο στην πλάτη, ίσως είναι καιρός για καινούργιο”, λέει το National Sleep Foundation.

Μαξιλάρια: 2 χρόνια

Το National Sleep Foundation λέει να σχεδιάζουμε την αντικατάσταση μαξιλαριών κάθε έναν χρόνο ή δύο. Γιατί τόσο συχνά; Προφανώς γιατί ”απορροφούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα μαλλιά”, τα οποία μπορούν να ”δημιουργήσουν το ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα σκόνης (κοινά αλλεργιογόνα)”. Επίσης συνιστούν να πλένετε τα μαξιλάρια σας κάθε έξι μήνες και να χρησιμοποιείτε μια προστατευτική θήκη ανάμεσα στο μαξιλάρι και τη μαξιλαροθήκη . Πώς ξέρετε ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο μαξιλάρι; Διπλώστε το στα δύο και δείτε αν θα μείνει έτσι. Εάν δεν επανέλθει στην αρχική του θέση, ήρθε η ώρα για καινούργιο. Ωστόσο, η γκουρού του νοικοκυριού, Μάρθα Στιούαρτ ισχυρίζεται ότι τα μαξιλάρια μπορούν να αντέξουν 10-15 χρόνια, με τη σωστή περιποίηση.

Παπλώματα: 15-25 χρόνια

Αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής για τον απλούστατο λόγο ότι δεν επιβαρύνονται από το σώμα μας, απλά τα ρίχνουμε από πάνω για να μας κρατάνε ζεστούς. Ωστόσο, θέλουν κι αυτά την περιποίηση τους. Πλύσιμο στο καθαριστήριο (καθώς σπανίως χωράνε στο πλυντήριο) και βέβαια πρέπει να τα αερίζουμε.

Με πληροφορίες από nbc

Προτείνετε μια διόρθωση