Πότε θα δούμε τη «Σελήνη του Θερισμού», την τελευταία υπερπανσέληνο του 2023

Επειδή το φεγγάρι θα είναι λίγο πιο κοντά στη Γη απ' ότι συνήθως, θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από το συνηθισμένο.
picture alliance via Getty Images

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 θα κορυφωθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, όταν η «Σελήνη του Θερισμού» - μία από τις πιο διάσημες πανσελήνους - θα ανατείλει στον φθινοπωρινό ουρανό.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και θα φαίνεται φωτεινό και γεμάτο την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα της υπερπανσελήνου. Δύο βράδια αργότερα, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, το φεγγάρι - που μέχρι τότε θα είναι κατά 90% φωτισμένο και θα βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού - θα λάμψει κοντά στον Δία.

Άλλη μια δημοφιλής ονομασία για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου είναι το «Φεγγάρι της Συγκομιδής», επειδή ανατέλλει κοντά στο ηλιοβασίλεμα για μερικά βράδια στη σειρά και δίνει στους αγρότες επιπλέον φεγγαρόφωτο για να τους βοηθήσει να φέρουν τη σοδειά.

Δύο γυναίκες βγάζουν selfie με το «Μπλε Φεγγάρι» καθώς αυτό ανατέλλει πάνω από ένα βουνό στο Φρούριο Κούλες στην περιοχή Απτέρα στα Χανιά της Κρήτης (31/8/2023).
Δύο γυναίκες βγάζουν selfie με το «Μπλε Φεγγάρι» καθώς αυτό ανατέλλει πάνω από ένα βουνό στο Φρούριο Κούλες στην περιοχή Απτέρα στα Χανιά της Κρήτης (31/8/2023).
NurPhoto via Getty Images

Ωστόσο, το ποια ακριβώς πανσέληνος θα ονομαστεί Πανσέληνος του θερισμού εξαρτάται από τον χρόνο. Σύμφωνα με το Πλανητάριο Άντλερ, η ονομασία αυτή δίνεται στην πλησιέστερη πανσέληνο στην φθινοπωρινή ισημερία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση που η πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι πιο κοντά στην ισημερία, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται συνήθως «Σελήνη του Καλαμποκιού». Αυτό συμβαίνει κάθε τρία χρόνια και οι εναλλακτικές ονομασίες των ιθαγενών Αμερικανών για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου είναι το φεγγάρι που στεγνώνει το ρύζι, το φεγγάρι που πέφτει από τα φύλλα και το φεγγάρι που παγώνει.

Η φετινή «Σελήνη του Θερισμού» θα είναι η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 και θα συμβεί δύο ημέρες αφού φτάσει στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη. Επειδή το φεγγάρι θα είναι λίγο πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως, θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από το συνηθισμένο.

(Πηγή: Live Science)

Δημοφιλή