Πότε θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας ζωή μας; Τι απαντούν αισιόδοξοι και μη, σε 30 χώρες

Με τι συνδέουν την επιστροφή στην κανονικότητα, τι λένε για την συναισθηματική και ψυχική τους υγεία. Έρευνα της Ipsos.
Δουβλίνο
Δουβλίνο
NurPhoto via Getty Images

Μια νέα έρευνα της Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπιστώνει ότι, κατά μέσο όρο οι πολίτες σε 30 χώρες που έλαβαν μέρος σε αυτή, σε ένα ποσοστό 59% αναμένει πως θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια καθημερινότητα που θα θυμίζει την ζωή πριν την πανδημία κορονοϊού τους επόμενους 12 μήνες.

Μεταξύ αυτών ένα 6% που δηλώνει ότι αυτό έχει ήδη συμβεί, ένα 9% που πιστεύει ότι η παρούσα κατάσταση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες, ένα 13% που εκτιμά πως θα συνεχιστεί για τέσσερις έως έξι μήνες και ένα 32% που κάνει λόγο για επτά έως 12 μήνες (ο μέσος χρόνος).

Περίπου ένας στους πέντε πιστεύει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια (10%) ή ότι δεν θα συμβεί ποτέ (8%).

Οι απόψεις σχετικά με το πότε θα καταστεί εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα ποικίλλουν πολύ μεταξύ των χωρών: Πάνω από το 70% των ενηλίκων στη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, την Ινδία και την ηπειρωτική Κίνα είναι πεπεισμένοι ότι η ζωή τους θα επιστρέψει στο φυσιολογικό εντός ενός έτους. Αντίθετα, το 80% στην Ιαπωνία και περισσότεροι από το 50% στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο.

Ipsos/Dabawrapper
Ipsos/Dabawrapper
Ipsos/Dabawrapper

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκτιμήσεις για το πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιστρέψει ο καθένας από εμάς στην προ πανδημίας ζωή του ταυτίζονται με τις εκτιμήσεις των πολιτών σχετικά με το πόσος καιρός θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η πανδημία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι η δυνατότητα επιστροφής στην «φυσιολογική» ζωή εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Κατά μέσο όρο, το 45% των ενηλίκων παγκοσμίως λένε ότι η ψυχική και συναισθηματική υγεία τους έχει επιδεινωθεί από την αρχή της πανδημίας περίπου πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, σχεδόν όσοι λένε ότι έχει βελτιωθεί από την αρχή του έτους (23%) άλλοι τόσοι δηλώνουν πως έχει επιδεινωθεί (27%).

Ipsos/Datawrapper
Ipsos/Datawrapper
Ipsos/Datawrapper

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας;

Το 58% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων στις 30 χώρες που μετείχαν στην έρευνα, εκτιμούν ότι η πανδημία θα περιοριστεί εντός του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένου του 13% που πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει ήδη ή θα συμβεί εντός 3 μηνών, ενός 13% που εκτιμά μεταξύ τεσσάρων και έξι μήνες και ενός 32% που εκτιμά μεταξύ επτά και 12 μηνών (ο μέσος χρόνος στις περισσότερες χώρες).

Η πλειοψηφία στην Ινδία, την ηπειρωτική Κίνα και τη Σαουδική Αραβία πιστεύουν ότι η πανδημία έχει ήδη περιοριστεί ή θα είναι έλεγχο εντός των επόμενων 6 μηνών. Αντιθέτως, τέσσερις στους πέντε στην Ιαπωνία και περισσότεροι από τους μισούς στην Αυστραλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία αναμένουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος από ένας χρόνος.

Συναισθηματική και ψυχική υγεία

Κατά μέσο όρο, στις 30 χώρες, το 45% των ενηλίκων δηλώνουν ότι η συναισθηματική και ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε από την αρχή της πανδημίας πριν από περίπου ένα χρόνο και τρεις φορές το ποσοστό των ενηλίκων που λένε ότι έχει βελτιωθεί (16%).

Σε 11 χώρες, τουλάχιστον οι μισοί αναφέρουν μείωση του επιπέδου της συναισθηματικής και ψυχικής τους υγείας με την Τουρκία στο 61%, τη Χιλή στο 56%) και την Ουγγαρία στο 56% να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Μόνο στην ηπειρωτική Κίνα, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, οι περισσότεροι ενήλικες αναφέρουν βελτίωση στη συναισθηματική και ψυχική τους υγεία.

Αλλαγή στη συναισθηματική και ψυχική υγεία από τις αρχές του 2021

Οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι η συναισθηματική και ψυχική τους υγεία έχει βελτιωθεί σε σχέση με εκείνους που λένε ότι έχει επιδεινωθεί κατά τουλάχιστον 40% είναι στην Κίνα (51%) και στην Ινδία (41%).

Εκείνοι που δηλώνουν ότι η ψυχική και συναισθηματική τους υγεία έχει βελτιωθεί από τις αρχές του 2021 είναι περισσότεροι από εκείνους που λένε ότι έχει επιδεινωθεί στην Ουγγαρία (κατά 30%), στη Γαλλία (κατά 29%) και στην Ιταλία (κατά 26%).

έρευνα διενεργήθηκε από τις 19 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 μέσω του συστήματος Ipsos Online Panel σε δείγμα 21.011 ενηλίκων ηλικίας 18-74 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία, και σε ηλικίες 16-74 σε 24 ακόμη χώρες.

Δημοφιλή