Πράσινο φως για το κοινωνικό μέρισμα: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

200.000 δικαιούχοι για φέτος.
Piotr Powietrzynski via Getty Images

Ώρα ανακοινώσεων για το κοινωνικό μέρισμα μετά και το «πράσινο φως» που πήρε στο Eurogroup της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν «ευχάριστες εκπλήξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το τελικό κονδύλι ίσως περάσει τα 200εκατ ευρώ, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Το πλαίσιο που έχουν κινηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την οριστικοποίηση των δικαιούχων, το είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν τους 200.000 γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εισαχθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η «οροφή» του επιδόματος δεν θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ωστόσο ανάλογα με τα κριτήρια το μέρισμα θα είναι για ορισμένους αρκετά μικρότερο. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη φορά δεν αναμένεται να εισπράξουν μέρισμα οι συνταξιούχοι, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «το μερίδιο που τους αναλογούσε από το μέρισμα του 2019 το εισέπραξαν με τη 13η σύνταξη τον Μάιο».

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός το κοινωνικό μέρισμα θα κατευθυνθεί σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Ο ορισμός εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχεία θεωρείται βέβαιος καθώς ο αριθμός των ατόμων τα οποία ανήκουν στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, ξεπερνούν τους 200.000, ενώ ακόμα και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης φτάνουν τις 250.000 . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 570.000 και από αυτούς οι 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί πέρυσι, οι πολύτεκνες οικογένειες είναι 27.304 και από αυτές οι 13.232 δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν τους ειδικούς κωδικούς 005-006 του Ε1, οι οποίοι αφορούν σε εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω, ήταν συνολικά 25.801.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα θεσπίσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τα οποία θα ορίζεται και ποιος είναι δικαιούχος, αλλά και ποιό θα είναι το ακριβές ποσό που θα εισπράξει. Η καταβολή των ποσών θα γίνει εντός του 2019, εφάπαξ και σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.