ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 17:24 EET

«Πραξικόπημα» στο ISIS: Λεπτομέρειες για απόπειρα ξένων μαχητών εναντίον του ηγέτη του

Ποια ήταν η κατάληξή της.

ASSOCIATED PRESS

Λεπτομέρειες για φερόμενη απόπειρα εναντίον του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αποκαλύπτουν στον Guardian μάρτυρας της επίθεσης και άλλες πηγές από την περιοχή όπου έλαβε χώρα στη Συρία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ξένοι μαχητές, μέλη της οργάνωσης, ηττήθηκαν σε διήμερη μάχη με τους σωματοφύλακες του αλ Μπαγκντάντι, αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Ο εν λόγω μάρτυρας είπε πως η σύγκρουση έλαβε χώρα στην Κέσμα, ένα χωριό κοντά στο Μπαγκούζ τον Σεπτέμβριο, τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι πίστευαν στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή.

«Τον είδα με τα ίδια μου τα μάτια» είπε ο Τζούμα Χαμντί Χαμντάν, 53 ετών. «Ήταν στην Κέσμα και τον Σεπτέμβριο οι “Χαβαρίζ” (άπιστοι) προσπάθησαν να τον αιχμαλωτίσουν. Οι συγκρούσεις ήταν πολύ έντονες, είχαν σήραγγες μεταξύ σπιτιών. Ήταν κυρίως Τυνήσιοι και σκοτώθηκαν πολλοί».

 

DELIL SOULEIMAN via Getty Images

 

Ο Χαμντάν είπε πως ο Μπαγκντάντι τότε μετέβη στο Μπαγκούζ, από όπου και διέφυγε στην έρημο στις αρχές του Ιανουαρίου. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζουν και τοπικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εκτιμούν πως πιθανότατα παραμένει εκεί, καθώς το «χαλιφάτο» του αποσυντίθεται.

Αξιωματούχος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF-η κυρίως κουρδική δύναμη που μάχεται κατά του ISIS) είπε πως και άλλοι ξένοι μαχητές του ISIS συμμετείχαν, περιλαμβανομένων Αλγερινών και Μαροκινών. «Ήταν μια πραγματικά σκληρή μάχη και αφόρισαν τους ηττημένους» είπε διοικητής των SDF στο Μπαγκούζ, που χρησιμοποιεί το όνομα Αντνάν Αφρίνι. «Άρχισε στα μέσα του Σεπτεμβρίου και ήταν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να τον σκοτώσουν ή να τον αιχμαλωτίσουν. Δεν νομίζουμε πως βρίσκεται τώρα στην πόλη».

Ο Χαμντάν ανέφερε πως ο Μπαγκντάντι και οι φρουροί του βρίσκονταν στην περιοχή για περίπου έξι μήνες πριν φύγουν. «Προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν κυκλοφορούσε μαζί τους στην πόλη, αλλά όλοι ξέραμε πού βρίσκονταν. Χρησιμοποιούσε ένα παλιό κόκκινο αυτοκίνητο».

Το ISIS έχει επικηρύξει τον επικεφαλής συνωμότη, Αμπού Μουάθ αλ Τζαζαΐρι, που θεωρείται πως είναι βετεράνος ξένος μαχητής.

 

Getty Editorial

 

Κούρδοι μαχητές και ειδικές δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον τελευταίο θύλακα της οργάνωσης- μια στενή λωρίδα κατά μήκος του Ευφράτη. Οι Κούρδοι μαχητές στο μέτωπο του Μπαγκούζ εκτιμούν πως την περιοχή υπερασπίζονται περίπου 400 σκληροπυρηνικοί τζιχαντιστές που δεν σκοπεύουν να παραδοθούν. Στο μεταξύ, θεωρείται πως οι ηγέτες του ISIS έχουν δυτικούς ομήρους τους οποίος σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις- και ένας από αυτούς ενδεχομένως να είναι ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Κάντλι.

Το βράδυ του Σαββάτου οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν την τελική φάση της επιχείρησης για την κατάληψη του Μπαγκούζ, προκειμένου να εκδιώξουν την οργάνωση και από τα τελευταία συριακά εδάφη που κατείχε από τότε που κατέλαβε μεγάλο μέρος της χώρας, στις αρχές του 2013.