Πρέπει ή όχι να αναμείξουμε εμβόλια κάνοντας την 4η δόση

Να τι πρέπει να γνωρίζουμε αν είμαστε επιλέξιμοι για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
LOADINGERROR LOADING

Τώρα που τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών ή εκείνοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι είναι επιλέξιμοι για την δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid 19, μπορεί να αναρωτιόμαστε εάν πρέπει να αλλάξουμε τον τύπο του εμβολίου που λαμβάνουμε για την τέταρτη δόση μας (Σημειώνεται ότι η 4η δόση γίνεται με τα εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν κάνουμε ανάμειξη εμβολίων όσον αφορά στην τρίτη δόση, αυτό παράγει μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, πιθανότατα επειδή τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με διαφορετικούς τρόπους. Αν και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την τέταρτη δόση, οι ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες υποψιάζονται ότι το να κάνουμε ανάμειξη στο δεύτερο αναμνηστικό μας εμβόλιο, θα είναι εξίσου ευεργετική.

Αν και μπορεί να υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα στην ανάμειξη εμβολίων, θα εξακολουθήσουμε, ωστόσο, να είμαστε καλά προστατευμένοι από σοβαρές επιπτώσεις (του κορονοϊού) εάν αποφασίσουμε να παραμείνουμε με τον ίδιο τύπο εμβολίου για το δεύτερη αναμνηστική δόση μας, σύμφωνα με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο ένας περιορισμός είναι ότι οποιοσδήποτε έκανε αρχικά το εμβόλιο Johnson & Johnson θα πρέπει να ακολουθήσει (με) ένα από τα εμβόλια RNA (mRNA), όπως το Pfizer ή το Moderna, καθώς τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι παρέχουν ισχυρότερη προστασία. Οι ενισχυτικές δόσεις με εμβόλια mRNA ενισχύουν η μια την άλλη και μπορούν να εναλλάσσονται με ασφάλεια.

«Όταν πρόκειται για τους αριθμούς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου, δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία διαφορά», δηλώνει στην HuffPost ο Ονιέμα Ογκμπουάγκου, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους του Yale Medicine.

Τι θα πρέπει να ξέρουμε ως προς την ανάμειξη και τον συνδυασμό ενισχυτικών δόσεων

Τα δεδομένα είναι περιορισμένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ανάμειξη των εμβολίων για την τέταρτη δόση επηρεάζει συγκεκριμένα την προστασία, αλλά προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η στρατηγική ανάμειξης και συνδυασμού με τις τρεις πρώτες δόσεις παρέχει μια ευρύτερη ανοσολογική απόκριση.

Μια μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι η ενισχυτική δόση με διαφορετικού τύπου εμβολίου από αυτό που χορηγήθηκε προηγουμένως συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τα άτομα που έκαναν ενισχυτική δόση με τον ίδιο τύπο εμβόλιο.

«Αν αλλάξουμε (εμβόλιο) θα έχουμε στην πραγματικότητα περισσότερη ανοσολογική απόκριση παρά αν συνεχίζαμε απλά με το ίδιο εμβόλιο», λέει ο Ρόμπερτ Μέρφι, γιατρός μολυσματικών ασθενειών της Northwestern Medicine.

Αυτό είναι πιθανό επειδή το σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στα εμβόλια, κάτι που τελικά βοηθά στην παραγωγή μιας ευρύτερης ανοσολογικής απόκρισης.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η ανάμειξη και ο συνδυασμός εμβολίων mRNA μπορεί να έχει κάποιο όφελος επειδή διεγείρουν ελαφρώς το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικούς τρόπους», δηλώνει ο Αμες Αντάτζια, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και ανώτερος μελετητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins για την υγεία. Ασφάλεια. Ο Αντάτζια πιστεύει ότι αυτή η ίδια βιολογική αρχή μπορεί να ισχύσει και για την τέταρτη δόση.

. er.
FatCamera via Getty Images
. er.

Τα οφέλη από την αλλαγή δόσεων φαίνεται να είναι πιο έντονα σε άτομα που είχαν κάνει αρχικά το εμβόλιο μίας δόσης Johnson & Johnson.

«Το να λάβει κανείς ενισχυτικό εμβόλιο mRNA αφ′ ότου έχει λάβει αρχικά J&J, αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και υψηλότερη κλινική προστασία από να κάνει ενισχυτικό J&J μετά από J&J», δηλώνει ο Ογκμπουάγκου. Για εκείνους που έλαβαν αρχικά J&J, συνιστάται να κάνουν ενισχυτική δόση είτε με Pfizer είτε με Moderna.

Τα εμβόλια mRNA είναι αρκετά συγκρίσιμα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Τα mRNA ενισχύουν το ένα το άλλο καλά, αλλά η Moderna έχει πιθανώς ένα μικρό πλεονέκτημα», είπε.

Αυτό είναι πιθανό επειδή το Moderna έχει υψηλότερη δόση αντιγόνου και μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δόσεων σε σύγκριση με το Pfizer. Μια μελέτη που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο Moderna είχαν περισσότερα αντισώματα στην επένδυση της βλέννας στη μύτη, κάτι που βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι μια χαρά να λάβουμε τον άλλο τύπο εμβολίου mRNA ή να διατηρήσουμε αυτό που κάναμε. Και τα δυο εμβόλια κάνουν εξαιρετική δουλειά διεγείροντας ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι παραλλαγών.

«Δεν υπάρχει επίσημη σύσταση», είπε ο Μέρφι. «Οι άνθρωποι μπορούν απλώς να συνεχίσουν με αυτό που είχαν ή μπορούν να αλλάξουν».

Ας μην περιμένουμε για ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μερικοί άνθρωποι επιμένουν ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο για να κάνουν την τέταρτη δόση. Ενώ μπορεί τελικά να έχουμε εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές ή εμβόλια για τον παν-κορονοϊό, δεν είναι σαφές πότε μπορεί να είναι διαθέσιμα.

Ο Μέρφι συμβουλεύει να μην περιμένουμε για ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς ο κίνδυνος υπάρχει τώρα. Οι υποπαραλλαγές όμικρον BA.2 και BA.2.12.1 «διαπερνούν» ήδη τον πληθυσμό. Ο Ογκμπουάγκου πιστεύει ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων που βλέπουμε τώρα... υποτιμώνται κατάφωρα, καθώς τόσα πολλά self test στο σπίτι δεν αναφέρονται και επομένως δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες καταμετρήσεις κρουσμάτων.

Γνωρίζουμε ότι το να κάνουμε τα υφιστάμενα εμβόλια καθώς και τις ενισχυτικές δόσεις όταν είμαστε επιλέξιμοι, αυτό μας προστατεύει από σοβαρές επιπτώσεις του ιού ακόμη και με τις νέες παραλλαγές...