«Prima Facie»: Ο δραματικός μονόλογος της Suzie Miller με την Αλεξία Καλτσίκη στο φεστιβάλ WOW

«Η συμπόνοια και η περιέργεια που εκφράστηκαν μετά την παράσταση ήταν ένας φάρος ελπίδας για τις μελλοντικές γενιές».
Αλεξία Καλτσίκη
Αλεξία Καλτσίκη
Ανδρέας Σιμόπουλος

Την Κυριακή 7 Απριλίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW-Women of the World Athens 2024, παρουσιάζεται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ο συγκλονιστικός δραματικός μονόλογος «Prima Facie» της πολυβραβευμένης Αυστραλής θεατρικής συγγραφέως Suzie Miller. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Ιώς Βουλγαράκη, τον ρόλο της Τέσσα αναλαμβάνει η Αλεξία Καλτσίκη, ενώ η Σοφία Ευκλείδου έχει τη μουσική επιμέλεια.

Το έργο παρακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου: η Τέσσα είναι μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Μαχητική -το πάθος της είναι να κερδίζει τις υποθέσεις- δουλεύει σκληρά, εξετάζει κατ΄ αντιπαράσταση, ρίχνει άπλετο φως σε κάθε σκιά αμφιβολίας, για κάθε υπόθεση. Ώσπου, ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί, όπου, η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν.

To «Prima Facie» -νομικός όρος, σημαίνει εκ πρώτης όψεως- έκανε πρεμιέρα το 2019 στην Αυστραλία, στο Griffin Theater του Σύδνεϊ. Μια νέα παραγωγή του, που παρουσιάστηκε το 2022 στο West End του Λονδίνου, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy και BAFTA Τζόντι Κόμερ, σε σκηνοθεσία Justin Martin, απέσπασε το Βραβείο Olivier για το καλύτερο νέο θεατρικό έργο και την καλύτερη ηθοποιό. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Broadway σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία και κερδίζοντας το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό. Για «μία από τις πιο συναρπαστικές παραστάσεις της σεζόν» έγραψε η Wall Street Journal, ενώ η Daily Beast αναφέρθηκε σε «ένα από τα πιο ηλεκτρισμένα θεατρικά έργα».

Tα δικαιώματα παρουσίασης του Prima Facie έχουν πλέον δοθεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες, ενώ παραγωγές του παρουσιάζονται σε δεκάδες γλώσσες, σε θέατρα σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Νέα Ζηλανδία και -το 2024- στην Ελλάδα.

Σούζι Μίλερ
Σούζι Μίλερ
Sarah Hadley

Πρόσφατα, η Suzie Miller, που έχει μακρόχρονη εμπειρία ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποινικός συνήγορος υπεράσπισης, συντόνισε ένα πάνελ συζήτησης στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Προσεγγίζοντας τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης». Εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση που το Prima Facie στάθηκε αφορμή για πολυάριθμες συζητήσεις και που έχει συμβάλει με καίριο τρόπο στην ανάδειξη της ανάγκης αλλαγής του σχετικού νομικού συστήματος.

«Τις πρώτες μέρες που ανέβηκε το Prima Facie στο θέατρο Griffin, στην Αυστραλία, μία από τις παραστάσεις δόθηκε αποκλειστικά για γυναίκες νομικούς. Γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι υπεράσπισης, κάθε λογής δικηγόροι, γυναίκες πολιτικοί από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και των ομοσπονδιακών κοινοβουλίων αποτελούσαν το κοινό της παράστασης. Ήμασταν όλες μας γυναίκες. Ως συντελεστής, μετά το τέλος της παράστασης ανέβηκα στη σκηνή. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μακρά και συναρπαστική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μου μια αυθεντική συνάντηση μεταξύ τέχνης και κοινωνικής αλλαγής. Αργότερα, την ίδια βδομάδα, παρακολούθησαν την παράσταση μέλη της Επιτροπής Νομικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, την ίδια εβδομάδα, ήρθαν στο θέατρο κάποια σχολεία αρρένων, ομάδες μαθητών που συνοδεύονταν από καθηγητές και γονείς. Η συμπόνοια και η περιέργεια που εκφράστηκαν μετά την παράσταση ήταν ένας φάρος ελπίδας για τις μελλοντικές γενιές.» Από το σημείωμα της Suzie Miller

Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη

Στον ρόλο της Τέσσα η Αλεξία Καλτσίκη

Τσέλο/Μουσική Επιμέλεια: Σοφία Ευκλείδου

Η Σκηνική Ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί με αγγλικούς υπερτίτλους.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Μετά το πέρας της Σκηνικής Ανάγνωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα του έργου, Suzie Miller.

Info

Prima Facie της Suzie Miller

Κυριακή 07/04, 21.15

Φάρος - ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

Ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services

Τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)

Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα)

Δημοφιλή