Πριν σκεφτούμε να νιώσουμε στιγμές ανακούφισης στην θάλασσα ας διαβάσουμε τι λένε οι ειδικοί

Είναι σωστό ή όχι να ουρήσουμε στα ανοιχτά; Και τι αλλάζει σε σχέση με την ούρηση στην πισίνα που μπορεί να είναι τοξική.
Pol Albarrán via Getty Images

Οι βρετανοί τουρίστες μπορεί να αντιμετωπίσουν βαρύ πρόστιμο εάν συλληφθούν να ουρούν στη θάλασσα στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών. Το Βίγκο, μια πόλη στην περιοχή της Γαλικίας, είπε ότι όποιος βρεθεί να ουρεί στη θάλασσα ή στην παραλία θα αναγκαστεί σε πρόστιμο 645 λιρών (750.7 ευρώ).

Η δημόσια ούρηση χαρακτηρίστηκε ως «μικρή παράβαση» και «παράβαση των υγειονομικών και υγειονομικών κανόνων» από το δημοτικό συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεγάλης τουριστικής κίνησης, οι δημοτικοί υπάλληλοι προσπαθούν να εγκαταστήσουν δημόσιες τουαλέτες στις παραλίες για να βοηθήσουν όσους τουρίστες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Μα υπάρχει κάτι λάθος στο να ουρούμε στην θάλασσα;

«Η ούρηση στη θάλασσα γενικά δεν θεωρείται επιβλαβής για τους ανθρώπους ή τους κολυμβητές», λέει στην HuffPost UK η δρ Νισούρα Κουμάραν ιατρική διευθύντρια και ιδρύτρια της Elemental Health Clinic. «Παρά τα ούρα που περιέχουν τοξικά υποπροϊόντα από τον άνθρωπο, όπως η ουρία, το 95% των ούρων είναι στην πραγματικότητα νερό και όταν αραιώνονται σε θαλασσινό νερό, οι συγκεντρώσεις των τοξικών υποπροϊόντων είναι πολύ χαμηλές και είναι απίθανο να προκαλέσουν βλάβη».

Στις πισίνες, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική

«Η ούρηση σε πισίνες, ωστόσο, μπορεί να είναι τοξική για τον άνθρωπο και τους κολυμβητές λόγω της παραγωγής χλωριούχου κυανογόνου όταν τα ούρα αλληλεπιδρούν με το χλώριο, το οποίο είναι μια εξαιρετικά τοξική χημική ένωση», εξηγεί η δρ. Κουμάραν.

Αν και γενικά η ούρηση στη θάλασσα είναι αρκετά ακίνδυνη για τους ανθρώπους, μπορεί να έχει κάποιες κακές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το άζωτο (το οποίο βρίσκεται στα ούρα) προκαλεί την ανάπτυξη των φυκιών και αυτό είναι επιζήμιο για τα κοράλλια. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες φαρμάκων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα οι οποίες διοχετεύονται στη θάλασσα μέσω των ούρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους κοραλλιογενείς υφάλους αλλάζοντας την ισορροπία των μικροβίων.

Η ούρηση στη θάλασσα δεν είναι το μόνο πράγμα που θέλει να απαγορεύσει το δημοτικό συμβούλιο. Παίρνει επίσης αυστηρότερα μέτρα για οποιονδήποτε θεωρεί ότι είναι «ακατάλληλα ντυμένος» όταν βρίσκεται στο δρόμο. Όσες φορούν μπικίνι κινδυνεύουν με πρόστιμο εάν δεν καλυφθούν. Ομοίως, οι άντρες που φαίνονται χωρίς τοπ θα επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.

Όσοι πιαστούν να ρίχνουν σκουπίδια ή οποιοσδήποτε αφήνει σκουπίδια ή πηγαίνει μια φιάλη υγραερίου ή μπάρμπεκιου στην παραλία μπορεί επίσης να τιμωρηθεί με πρόστιμο.