Πρώην Διευθυντής Ασφαλείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ο σταθμάρχης ενδεχομένως να ήταν και υπό την επήρεια ουσιών

«Από τα τέλη του 2020 δεν μπαίνω σε τρένο», είπε.
ALEXANDROS AVRAMIDIS via Reuters

Σε μία σοκαριστική δήλωση προέβη ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας και Κυκλοφορίας Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Χρήστος Ρετσινάς, ο οποίος αποκάλυψε πως από τα τέλη του 2020 δεν ταξιδεύει με τρένα.

Ο κ. Ρετσινάς που είναι και πρώην μέλος της Επιτροπής Ερευνών μίλησε στην ΕΡΤ,με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξηγώντας το λόγο που έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να αποφεύγει το τρένο ως μέσο μεταφοράς.

Όπως δήλωσε μέχρι το τέλος του 2020 υπήρχε ασφάλεια, καθώς στους ελληνικούς σιδηροδρόμους υπήρχε και κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας, το οποίο δεν υπάρχει πλέον.

«Μέχρι το τέλος του 2020 υπήρχε ένα κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας, δευτεροβάθμιος έλεγχος – ο πρώτος είναι ο σταθμάρχης – στην οδό Καρόλου. Σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην προλάβουμε λάθος σταθμάρχη, ελέγχαμε την κυκλοφορία των τρένων σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρετσινάς, προσθέτοντας ότι αν «δεν υπάρχει το κέντρο και πλέον πάμε στα τυφλά με βάση το λάθος ή το σωστό του όποιου σταθμάρχη».

Ερωτώμενος εάν ήταν στη θέση του υπουργού, αν θα επέτρεπε να ξανακινηθούν τα τρένα μετά την τραγωδία απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και τόνισε πως «πρέπει πρώτα να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν».

Κατόπιν είπε πως ένας άνθρωπος στα 60 του, με ένα μήνα εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι σταθμάρχης σε έναν μικρό σταθμό και όχι σε έναν όπως της Λάρισας.

Ο κ. Ρετσινάς άφησε αιχμές μάλιστα για τον σταθμάρχη της Λάρισας, που είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος της υπόθεσης μέχρι τώρα, και δήλωσε πως ενδεχομένως να ήταν και υπό την επήρεια ουσιών.

«Ο σταθμάρχης αυτός μου δίνει την εντύπωση ότι ήταν, δεν ξέρω, υπό την επήρεια κάποιας ουσίας; Δεν ξέρω, οι αρμόδιοι πρέπει να το ψάξουν αυτό. Βλέπω να λέει στον μηχανοδηγό μέσω ραδιοτηλεφώνου ‘φεύγεις’. Από τον δρόμο που του λέει χωρίς να του πει την γραμμή ανόδου, που θα έπρεπε να του πει, θεωρείται πως του λέει ‘φεύγεις προς την γραμμή ανόδου’.

«Στην Αθήνα στα κεντρικά υπάρχει ένας κεντρικός πίνακας που σημειώνονται οι κινήσεις των τρένων. Εκεί ο ρυθμιστής της κυκλοφορίας έχει γράψει πως η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία πηγαίνει από τη Λάρισα στους Νέους Πόρους από την γραμμή ανόδου, κανονικά. Δηλαδή ο σταθμάρχης της Λάρισας ανέφερε πως τον έστειλε από την γραμμή ανόδου», τόνισε ο πρώην διευθυντής ασφαλείας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Δημοφιλή